Februarie devastator în Turcia: seismele continuă, numărul deceselor crește

Mihaela Cibotaru
27/02/2023
https://www.dw.com/

Cel puțin o persoană a decedat, iar altele 69 au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea de 5,2, produs în provincia Malatya, Turcia, una dintre cele 10 provincii puternic afectate de cutremurul din 6 februarie curent. Bilanțul deceselor cauzate de cutremure în luna februarie, în Turcia și Siria, este de peste 50.000 de persoane.

ACele trei cutremure puternice și cca 9000 de replici au cauza o puternică criză umanitară în Turcia și Siria. Potrivit autorităților, peste 2 milioane de oameni au rămas fără adăpost, după ce peste 173.000 de clădiri au fost dărâmate sau afectate puternic. Oamenii rămân cazați în corturi și case de tip container, fiind dependente de ajutoarele umanitare. Cele mai multe clădiri au fost distruse în provincia Hatay.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în cele 10 provincii cel mai mult afectate de cutremure, ceea ce va permite alocarea fondurilor și resurselor cu prioritate pentru aceste regiuni. Potrivit lui, Turcia se confruntă cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria sa, ci din lume.

Autoritățile turcești continua ancheta în legătură cu numărul mare de clădiri prăbușite. Peste 180 de persoane au fost arestate, suspectate că ar fi responsabile pentru încălcarea legislației și normelor în construcție.

Mihaela Cibotaru
27/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii