Finanțarea partidelor politice // Experți: 12 formațiuni nu ar fi declarat cheltuieli de peste 21 de milioane de lei în primele șase luni ale anului 2017

Anticoruptie.md
02/10/2017
Potrivit Promo-LEX, PD nu ar fi declarat cheltuieli de peste 18 milioane de lei. Foto: pdm.md

12 formațiuni nu ar fi declarat cheltuieli de peste 21 de milioane de lei pentru prima jumătate a anului 2017, dintre care 18 milioane de lei nu ar fi fost indicate în rapoarte de către Partidul Democrat. Mai mult, unele au utilizat și în acest an resurse administrative, fapt care comportă riscuri mari de corupție. Deși multe dintre partide continuă să ascundă cheltuielile reale, totuși au fost înregistrate progrese la prezentarea rapoartelor financiare. Concluziile aparțin experților asociației Promo-LEX și se conțin într-un raport privind finanțarea partidelor din Republica Moldova în primul semestru al anului curent

Din analiza rapoartelor financiare ale celor 35 de partide care au depus documentele la Comisia Electorală Centrală (din 45 de formațiuni înregistrate în Republica Moldova - n.r.), experții Promo-LEX concluzionează că, în prima jumătate a anului 2017, donațiile din partea persoanelor fizice și juridice au fost sursa principală de venit a acestora a formaţiunilor. O problemă depistată este încasarea donațiilor din partea persoanelor fizice în sume care depășesc plafoanele stabilite de lege (salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, adică 5.300 de lei - n.r.). Astfel, trei partide au încasat donații în numerar mai mari decât suma admisă legal: PD – 14.429.370 lei, PPDA – 63.110 lei, PUN – 16.400 lei. Aceste partide ar fi trebuit sancționate și/sau obligate să verse în bugetul de stat sau să restituie banii încasați, fapt care nu s-a întâmplat.

Potrivit rapoartelor depuse la CEC, categoria cotizațiilor de membru nu mai reprezintă o sursă de finanțare atractivă, aceasta micșorându-se de la 24% în aceeași perioadă a anului 2016 la doar 5% în primul semestru al anului curent.

Cea mai mare parte din cheltuieli au mers pentru presă și materiale promoționale (74%), ceilalți bani fiind cheltuiți pe întreținerea sediilor, achitarea personalului, pentru manifestații publice, telecomunicații, cotizații la nivel internațional, birotică și altele. Și la acest capitol, experții au depistat o serie de neconcordanțe, mai multe partide neraportând sute de mii de lei la diferite categorii din cele enumerate.

„Nu toate partidele își declară numărul total de sedii, or îngrijorător este faptul că PD, de exemplu, nu a declarat 24 de sedii, PPDA - opt sedii, PPEM - trei sedii, PCRM - două sedii”, a subliniat Cornelia Călin, expertă în cadrul Promo-LEX. Neconcordanțe au mai fost scoase la iveală și în ceea ce privește numărul persoanelor angajate.

Asociația Promo-LEX constată că 12 partide nu ar fi declarat cheltuieli în sumă totală de peste 21 de milioane de lei. Lider la acest capitol ar fi Partidul Democrat, care nu ar fi raportat peste 18 milioane de lei, urmat de Partidul Nostru, PSRM şi PL, cu câte circa jumătate de milion de lei neraportați.

Potrivit constatărilor, cinci formațiuni politice au utilizat resurse administrative pe parcursul primului semestru al anului 2017. Este vorba de PD, PSRM, PCRM, PN și PL. „Cu regret, pentru această practică ilicită legea prevede sancțiuni contravenționale doar în campaniile electorale, nu și în afara lor. Totodată, conform bunelor practici internaționale ale Comisiei de la Veneția, utilizarea resurselor administratrive este un act de corupție mai profund decât utilizarea banului public în scopuri individuale ori în interese proprii”, se arată în raport.

Anticoruptie.md
02/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii