„Fizic imposibile” / Cardurile sistemului rus de plăți МИР sunt nefuncționale pe teritoriul Republicii Moldova

Ilie Gulca
12/04/2024
Banca Națională a Moldovei

Banca Națională a Moldovei a precizat că folosirea cardurilor sistemului rus de plăți МИР prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă în condințiile în care nu a fost emisă o astfel de autorizație. Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată recent în vizită la Moscova, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura de plăți din Rusia, folosită de Kremlin pentru finanțarea regimului secesionist pro-rus din Transnistria.

„Orice persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare, inclusiv documentația justificativă privind îndeplinirea permanentă a cerințelor aplicabile autorităților de guvernanță a schemelor/ aranjamentelor de plată stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale”, precizează Banca Națională a Moldovei într-un răspuns oferit Portalului Anticoruptie.md referitor la declarația recenta a guvernatorei regiunii găgăuze de conecta autonomia la infrastructura financiară a Federației Ruse.

Prin urmare, momentan, Banca Națională a Moldovei a spus că nu a recepționat o astfel de cerere din partea Промсвязьбанк.

În același timp, BNM a comunicat că inițierea de către prestatorii de servicii de plată a activității în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea unei autorizații.

Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată recent în vizită la Moscova, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura de plăți din Rusia, folosită de Kremlin pentru finanțarea regimului secesionist pro-rus din Transnistria și pentru eludarea sacțiunilor aplicate de Uniunea Europeană Rusiei pentru anexarea Crimeii și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei.

„Astăzi, semnăm un acord cu una dintre cele mai mari bănci rusești – Promsvyazbank – privind cooperarea și sprijinul. Aceasta este o bancă eficientă și de succes, pe piață de mai bine de 20 de ani, top 5 în Rusia în ceea ce privește activele”, anunță Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram. „Grupul PSB cooperează activ cu prietenii și partenerii Rusiei din întreaga lume. Promsvyazbank este cea care ne va ajuta să conectăm locuitorii autonomiei la infrastructura de plăți din Rusia.”

Guțul susține că aceste măsuri vor permite Comratului să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice.

Banca Națională a Moldovei nu a răspuns la întrebarea Portalului Anticoruptie.md ce reprezintă cardurile MIR și cum este interconectat așa-numitul „sistem bancar” din regiunea transnistreană la infrastructura bancară rusească.

Citește de asemenea: Fenta transnistreană // SUA au închis circuitul internațional al banilor negri din Transnistria prin băncile rusești

Pe teritoriul regiunii separatiste nu este permisă utilizarea cardurilor de tip VISA sau Mastercard folosite la nivel mondial. Cele trei bănci transnistrene - Agroprombank, Eximbank și Sberbank – folosesc însă o alternativă de card denumit „Klever”. În prezent, cardul „Klever” din Transnistria este acceptat pentru cumpărături de rețeaua de supermarketuri, farmacii și benzinării din cadrul holdingului Sheriff, care deține Agroprombank. 

În paralel, cele trei bănci transnistrene au emis din 22 aprilie, imediat după sancțiunile SUA asupra Transcapitalbank, cardul de tip „MIR” inventat de Banca Centrală a Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o alternativă rusească la VISA și Mastercard.

Ilie Gulca
12/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii