Evghenia Guțul anunță conectarea la infrastructura financiară rusească, alternativă la SWIFT, care funcționează în Transnistria, pentru a nu mai pierde banii trimiși de Ilan Șor

Ilie Gulca
09/04/2024

Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată în vizită la Moscova, solicită autorităților ruse accesul la infrastructura de plăți din Rusia, folosită de Kremlin pentru finanțarea regimului secesionist pro-rus din Transnistria și pentru eludarea sacțiunilor aplicate de Uniunea Europeană Rusiei pentru anexarea Crimeii și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei.

„Astăzi, semnăm un acord cu una dintre cele mai mari bănci rusești – Promsvyazbank – privind cooperarea și sprijinul. Aceasta este o bancă eficientă și de succes, pe piață de mai bine de 20 de ani, top 5 în Rusia în ceea ce privește activele”, anunță Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram. „Grupul PSB cooperează activ cu prietenii și partenerii Rusiei din întreaga lume. Promsvyazbank este cea care ne va ajuta să conectăm locuitorii autonomiei la infrastructura de plăți din Rusia.”

Guțul susține că aceste măsuri vor permite Comratului să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice.

„Știți foarte bine că regimul Sandu a confiscat fondurile partenerilor și investitorilor noștri imediat ce au ajuns în conturile noastre sau, în general, imediat ce au intrat în sistemul bancar. Până în această zi, peste 15 milioane de lei au fost sechestrate. Chișinăul îi intimidează pur și simplu pe investitorii care decid să lucreze în autonomie”, a spus ea.

Promsvyazbank este una dintre cele șapte bănci care au fost deconectate în primele zile ale războiului împotriva Ucrainei de la rețeaua SWIFT.

Pe 2 martie 2022, UE a exclus șapte bănci rusești de la SWIFT – Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) și VTB Bank – pentru a se asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional pentru a putea împiedica să opereze la nivel global.

Citește de asemenea: Fenta transnistreană. SUA au închis circuitul internațional al banilor negri din Transnistria prin băncile rusești

Odată cu anexarea Crimeii în 2014, Rusia și-a creat propria alternativă la SWIFT.

Acest sistem alternativ rusesc la SWIFT a fost aplicat pe larg și de băncile din regiunea separatistă transnistreană – Agroprombank, Eximbank și Sberbank.

Cel puțin până la 20 aprilie 2022, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, TKB a oferit asistență pentru transferuri bancare în dolari americani pentru toate cele trei bănci transnistrene. Pe teritoriul regiunii separatiste nu este permisă utilizarea cardurilor de tip VISA sau Mastercard folosite la nivel mondial.

Cele trei bănci transnistrene folosesc însă o alternativă de card denumit „Klever”. În prezent, cardul „Klever” din Transnistria este acceptat pentru cumpărături de rețeaua de supermarketuri, farmacii și benzinării din cadrul holdingului Sheriff, care deține Agroprombank. 

În paralel, cele trei bănci transnistrene au emis din 22 aprilie, imediat după sancțiunile SUA asupra Transcapitalbank, cardul de tip „MIR” inventat de Banca Centrală a Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o alternativă rusească la VISA și Mastercard.

Ilie Gulca
09/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii