FMI împrumută 590 milioane de dolari Republicii Moldova: Pentru ce vor fi folosiţi banii

Ion Chișlea
21/12/2021

Un nou program al FMI pentru Republica Moldova, în valoare de 590 milioane de dolari, a fost aprobat luni de boardul Fondului. Programul prevede trei obiective principale: susținerea redresării post pandemice, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și consolidarea cadrului instituțional și de guvernanță ale Republicii Moldova.

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat solicitarea autorităților Republicii Moldova privind susținerea Programului de reforme economice prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). În cadrul unui program de 40 de luni, Fondul va debursa  guvernului de la Chișinău peste 590 milioane de dolari, prima tranșă, în valoarea de 84,4 milioane, urmând să ajungă în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al FMI.   

Programul pune accentul  pe reformele structurale, cum ar fi asigurarea supremației legii, îmbunătățirea cadrului de prevenire și combatere a corupției, precum și consolidarea guvernanței în sectorul bugetar și cel financiar, convergența nivelului veniturilor din Republica Moldova cu cel din alte state europene comparabile.

Principala provocare pentru guvernarea de la Chişinău în acest caz o reprezintă formularea unui set de politici prudente, care să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare fără a periclita sustenabilitatea datoriei de stat.

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI, a apreciat progresele autorităților moldovene privind reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, a subliniat oficialul FMI, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. Drept urmare, Republica Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu vulnerabilități structurale și de guvernanță persistente care inhibă sporirea veniturilor. Ikamura a mai spus că pentru a susține redresarea economică, sunt necesare politici consistente, inclusiv menținerea unei poziții bugetar-fiscale pe termen scurt care să echilibreze cu grijă asistența socială bine țintită și cheltuielile pentru dezvoltare, iar sigurarea independenței Băncii Naţionale rămâne o precondiție critică pentru asigurarea eficacității și credibilității instituției.

,,Pe măsură ce se va redresa activitatea economică, setul de politici va trebui să evolueze, astfel încât să fie asigurată atingerea obiectivelor de dezvoltare stringente ale Republicii Moldova, inclusiv focusarea pe necesitățile semnificative pe partea de infrastructură, dar și pentru a accelera convergența veniturilor cu alte state europene comparabile, fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei de stat.În ceea ce privește politica bugetar-fiscală, pentru a avea o executare mai bună a bugetului și în vederea promovării unei politici bugetar-fiscale mai receptive și cu un impact mai mare, va fi vital de asigurat o mobilizare mai bună a veniturilor pe intern, o eficiență mai mare a cheltuielilor publice, eliminarea fermă a riscurilor bugetare generate de întreprinderile de stat și continuarea eforturilor de sporire a calității și transparenței bugetului”, se menționează în comunicatul Fondului.

Ion Chișlea
21/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii