FMI va majora finanțarea Republicii Moldova până la 815 milioane de dolari

Ion Chișlea
13/04/2022
premierul Natalia Gavriliță a discutat în martie cu reprezentantul FMI Ruben atoyan privind majorarea împrumutului//Gov.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) va majora cu 267 milioane de dolari finanțarea Republicii Moldova pentru a face față provocărilor cu care se confruntă economia moldovenească în contextul războiului din Ucraina.

FMI estimează că Republica Moldova va putea întoarce datoria publică în creștere grație reformelor ambițioase pe care urmează să le facă.

Autoritățile Republicii Moldova și echipa Fondului Monetar Internațional au ajuns la un acord la nivel de experți cu privire la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) aprobat în decembrie 2021.

Experții FMI vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu circa 267 milioane de dolari astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui circa 815 milioane de dolari.

Asistența financiară suplimentară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului cu Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarus, precum și pentru a cataliza acordarea suportului de către comunitatea internațională.

Acordul privind majorarea finanțării urmează să fie aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI, care planifică examinarea solicitării pentru luna mai curent.

Prima debursare în cadrul programului augmentat în valoare circa 150 milioane de dolari va fi efectuată imediat după finalizarea primei evaluări a implementării programului și va fi alocată pentru suport bugetar.

FMI estimează că în 2022-2023 necesitățile urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor tot mai mari vor constitui circa 1,7 miliarde de dolari, iar costurile respective vor fi finanțate prin resursele acordate de FMI și asistența acordată de alți donatori.

De la declanșarea războiului au apărut presiuni temporare asupra lichidității în sectorul bancar, dar sectorul a dat dovadă de reziliență, având rezerve solide de lichiditate și de capital.

Conform prognozei, în 2022, deficitul bugetar va crește până la circa 7,2 la sută din PIB, din cauza reducerii veniturilor și creșterii cheltuielilor de ordin umanitar și pentru suport economic. Deficitul de finanțare urmează a fi acoperit prin mobilizarea finanțării de către FMI și alți parteneri, care va complementa resursele de pe piețele de capital interne.

Deși FMI anticipează o creștere a datoriei publice pe termen apropiat, crede că autoritățile vor menține nivelul de sustenabilitate a datoriei pe măsura atenuării crizei, păstrând totodată spațiul bugetar necesar pentru realizarea reformelor ambițioase în domeniul guvernanței și pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare.

„Agenda ambițioasă de reforme structurale rămâne crucială pentru crearea condițiilor necesare pentru creșterea durabilă și incluzivă pe termen lung”, concluzionează Fondul.

 

Ion Chișlea
13/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii