Fondul de Investiții SUA-Rusia va sprijini redresarea economică a Ucrainei și Moldovei // Ce sumă se alocă pentru sprijinul celor afectați de război

Crina Dumitriu
02/02/2023

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat joi că Fondul de Investiții SUA - Rusia (TUSRIF), în parteneriat cu Congresul SUA, va transfera peste $154 de milioane în sprijinul celor care au suferit cel mai mult din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Aceste fonduri vor include $135 de milioane care vor fi transmise către Western NIS Enterprise Fund pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei și Moldovei, iar $18 milioane vor merge către Fundația SUA - Rusia (USRF) în sprijinul grupurilor pro-democratice, inclusiv societatea civilă din Rusia și organizațiile media independente. Acest transfer subliniază sprijinul continuu pentru suveranitate, prosperitate și democrație în Eurasia.

Invazia Kremlinului asupra ucrainenilor a devastat economia Ucrainei, care, estimativ, va suferi o scădere de peste 45% în anul acesta. Moldova de asemenea a suferit în mod grav în urma acestui război, inclusiv din cauza inflației sporite care a provocat creșterea prețurilor. Sprijinul imediat acordat sectorului privat din Ucraina și Moldova este esențial pentru a consolida economiile ambelor țări în fața agresiunii lui Putin.

Western NIS Enterprise Fund este un partener al USAID de mai multe decenii și a demonstrat capacitatea de a oferi sprijin în mod eficient pentru dezvoltarea sectorului privat din Ucraina și Moldova. Cu aceste fonduri, partenerul USAID va dispune de capacitățile necesare pentru sprijinirea unui sector privat rezilient, astfel creând locuri de muncă și contribuind la revitalizarea agriculturii și industriei. De asemenea, această asistență va ajuta Republica Moldova și Ucraina să își modernizeze și să își crească economiile pentru a-și putea continua parcursul european.

Fundația SUA - Rusia este solidară cu oamenii curajoși din Rusia care se declară împotriva invaziei pe scară largă a Kremlinului în Ucraina și va continua să sprijine presa independentă rusă, apărătorii drepturilor omului, societatea civilă și pe cei care acum sunt în exil. USAID este mândră de eforturile depuse în cadrul acestui parteneriat.

Crina Dumitriu
02/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii