Fost deputat din Platforma DA cere guvernării să renunțe la facilitățile fiscale la importuri și exporturi acordate regiunii transnistrene

Crina Dumitriu
02/10/2021
CIJM

Fostul vicepreședinte al parlamentului Alexandru Slusari cere guvernării de la Chișinău să renunțe la facilitățile acordate regiunii transnistrene la importuri și exporturi, pentru care nu sunt achitate taxe și accize în bugetul de stat. Importurile de carburanți în regiunea transnistreană s-ar face prin scheme de corupție, susține fostul deputat.  

”Domnii de la guvernare, poate ajunge să fim umiliți în asemenea hal?! Cer ca Guvernul RM să anuleze toate facilitățile fiscale la importuri și exporturi pentru Transnistria, la care nu sunt achitate TVA și accize în bugetul de stat. În primul rând, mă refer la schema de importuri a carburanților în regiunea transnistreană”, scrie Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

”Moldova procură la moment gazul natural la prețul exorbitant de 790 dolari pentru 1000 m3 și acest lucru oricum urmează să fie reflectat în facturile noastre. În același timp, regiunea transnistreană continuă în cel mai obraznic mod să nu plătească pentru combustibilul albastru, iar liderul grupării criminal-separatiste Krasnoselischii, cu impertinență crasă, a declarat recent că pentru populația regiunii tarifele comunale nu se schimbă”, precizează fostul deputat.

Agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați în Republica Moldova, au dreptul să efectueze importuri și exporturi de mărfuri fără a plătit taxe și accize în bugetul de stat al Republicii Moldova. În același timp regimul secesionist de la Tiraspol nu achită deja de mai mulți ani costurile pentru consumul de gaz din regiune, datoria această acumulându-se pe contul Republicii Moldova. Concernul rus Gazprom, căruia îi aparțin jumătate dintre acțiunile Moldovagaz, a cerut de mai multe ori în cadrul negocierilor acordului pentru livrarea de gaz guvernului Moldovei, să-și asume datoria de  7 mlrd de dolari a Transnistriei pentru gaz.

 

 

Crina Dumitriu
02/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii