Foşti membri ai CSP, „stimulați” de Ziua profesională a procurorului

Julieta Saviţchi
29/01/2022
Poză simbol

Patru foşti membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au fost decoraţi cu cele mai înalte distincţii oferite procurorilor pentru încurajare, cu ocazia jubileului de 30 de la fondarea Procuraturii Republicii Moldova. Trei dintre aceştia nu activează în sistem.

Cu Crucea pentrru Merit clasa 1 au fost decoraţi foştii membri ai CSP Dumitru Pulbere, Lilia Mărgineanu şi Ion Guceac.

Dumitru Pulbere a rămas fără mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor în septembrie 2021. Motivul înlăturării lui Dumitru Pulbere din CSP este că a atins plafonul de vărstă de 65 de ani.

Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale în perioada 2007 – 2011, era membru al CSP din februarie 2018, fiind desemnat din mediul societăţii civile. În timpul aflării sale la conducerea Curţii Constituţionale s-a vehiculat că ar fi luat decizii favorabile guvernării comuniste. Presa a scris că Dumitru Pulbere a primit cadou de la Vladimir Voronin un ceas scump.

În primăvara anului trecut, Dumitru Pulbere a intrat în vizorul ANI, după ce în ultimii doi ani, nu și-a depus declarația de avere. Acesta deţine o casă de milioane în sectorul Centru al Capitalei, construită în perioada când se afla în funcţii publice.

Dumitru Pulbere a fost desemnat în CSP de către ex-preşedintele Igor Dodon.

Lilia Mărgineanu este decan al facultăţii de drept de la ULIM, specialist în drept civil. În perioada anilor 2017-2021 a deţinut mandatul de membru al CSP. În calitate de membru al CSP, s-a opus modificărilor din Legea cu privire la Procuratură demarate de către guvernarea formată în urma alegerilor din iulie 2021. Presa a scris că socialiştii ar fi încercat să o promoveze la funcţia de judecător constituţional în funcţia rămasă vacantă după decesul lui Eduard Ababii. Presa a mai scris că în favoarea Liliei Mărgineanu ar fi pus cuvânt şi Veaceslav Platon care l-ar fi convins în acest sens pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Ion Guceac, al cărui mandatde membru al CSP a expirat în decembrie 2021, este doctor în drept, academician, fost vice-preşedinte şi secretar ştiinţific al Academiei de Ştiinţe.

Adrian Bordianu s-a învrednicit de Crucea de Merit de gradul 2. Bordianu a deţinut mandatul de membru al CSP până în iunie 2021, când a fost desemnat de Alexandr Stoianoglo să asigure interimatul de şef al Procuraturii Anticorupţie. S-a retras din funcţie după reţinerea lui Stoianoglo, în octombrie 2021, iar acum activează ca procuror în secţia pentru combaterea crimelor cibernetice a Procuraturii Generale. În octombrie 2021 a făcut presiuni asupra fostului său subaltern, Victor Furtună, după ce acesta fusese desemnat de CSP să-l investigheze pe Stoianoglo.

În anul curent numărul celor care s-au învrednicit de distincţii speciale cu ocazia Zilei procurorului a fost mai mic comparativ cu ceilalţi ani. Şi în anul curent, în lista celor decoraţi s-au regăsit şi procurori cu probleme de integritate. De exemplu, procurorul anticorupţie Vitale Codreanu a fost decorat cu medalia Pentru serviciu impecabil. Codreanu a fost subiect al investigaţiilor jurnalistice şi se află de mai mulţi ani într-un litigiu civil după ce i-a deposedat de locuinţă pe doi tineri din Chişinău.

Lista celor decoraţi de Ziua procurorilor a fost votată în acest an cu scandal. Iniţiatorul de a-i decora pe foştii membri ai CSP a fost Angela Motuzoc, preşedinta Consiliului. Lista procurorilor propuşi pentru decorare a fost promovată de către membrii CSP aleşi din rândul procurorilor. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a optat ca din listă să fie excluşi procurorii din Procuratura Generală şi cei din procuraturile specializate. Lista a fost votată de CSP din a treia încercare.

Potrivit prevederilor art.35 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, măsurile de încurajare se aplică procurorilor pentru succese în activitate.

 

Julieta Saviţchi
29/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii