Fostul candidat al socialiştilor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, Boris Lupaşcu, în vizită la conducerea Procuraturii Generale

Julieta Saviţchi
02/09/2021

Fostul procuror al municipiului Chişinău, Boris Lupaşcu, desemnat la 23 aprilie de către fosta majoritate parlamentară PSRM - Partidul Şor în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, a fost primit, joi, în audienţă de către conducerea Procuraturii Generale.

Boris Lupaşcu a fost înregistrat în jurnalul vizitatorilor că a fost în audienţă la adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, şi s-a aflat în incinta instituţiei mai bine de o oră.

Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că l-au văzut pe Boris Lupaşcu în timp ce aştepta în anticamera procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupţie.md, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, a infirmat că Lupaşcu a fost primit de şefii instituţiei. „Boris Lupaşcu s-a prezentat la sediul instituției în legătură cu procesul de examinare a unei plângeri depuse anterior”, a precizat Maria Vieru.

Amintim că Boris Lupaşcu a fost numit judecător al Curţii Constituţionale în ziua când fosta majoritate parlamentară PSRM-Partidul Şor a dispus retragerea mandatelor pentru magistraţii Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i de uzurparea instituției constituționale.

Boris Lupaşcu a renunţat la mandat peste patru zile după ce a fost desemnat. Surse avizate ne-au comunicat că fostul procuror a fost convins să renunţe la noua funcţie de către un judecător, originar din aceaşi localitate cu Lupaşcu.

Boris Lupaşcu nu a răspuns la apeluri.

Deputaţii PAS, Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, au depus la 26 aprilie 2021 o sesizare prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Prin Ordonanța din 28 aprilie 2021, Alexandr Stoianoglo a dispus refuzul de a înregistra sesizarea în Registrul de evidență a infracțiunilor și, respectiv, de a iniția un proces penal pe motiv că adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală şi că „nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni”

La 25 aprilie, Boris Lupaşcu a fost surprins în timp ce se întâlnea cu Ruslan Popov la o staţie Peco. Ulterior, conducerea Procuraturii Generale a confirmat întâlnirea celor doi şi a precizat că a fost „o întâlnire accidentală”.

 

 

Julieta Saviţchi
02/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii