Fostul judecător ucrainean fugar, Nicolai Ceaus, ar fi fost răpit. Reacția autorităților

Mariana Colun
05/04/2021
Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus

Fostul judecător ucrainean fugar, Nicolai Ceaus, prins cu mita de 150 de mii de dolari în borcane, ar fi fost răpit acum două zile, de un grup înarmat. Cel puțin așa susține avocatul fostului magistrat, Iulian Balan, într-un live pe pagina lui de Facebook. Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare, iar Ministerul de Interne anunță că a reținut deja o persoană în acest caz.

„Anunț de maximă importanță către Președinția RM, Procuratura Generală RM, SIS și toate organele de forță. Azi 3 aprilie 2021, din centrul Chișinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești a RM. A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută.În situația dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja”, se arată în mesajul avocatului Iulian Balan.

După anunțul lui Balan, președinta Maia Sandu a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate acțiuni imediate pentru a clarifica această dispariție.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Serviciului de Informaţii şi Securitate a reacționat la scurt timp printr-un comunicat în care a negat orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean. Reprezentanții instituției au menționat că monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs.

„În contextul declaraţiilor apărute în spaţiul public referitor la implicarea și/sau informarea prealabilă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean, Nicolae Ceaus, pe teritoriul Republicii Moldova, instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate aceste insinuări şi interpretări. Reiterăm că Serviciul își realizează atribuțiile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea drepturilor omului, inclusiv ale cetățenilor străini pe teritoriul național. Astfel, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm alegațiile privind implicarea instituției în activități ce depășesc cadrul legal”, se arată în comunicatul emis de SIS.

La rândul său, Ministerul de Interne a anunțat că a fost reținută o persoană în acest caz. 

„Pe data de 3 aprilie la ora 13.15 prin intermediul 112 a fost informată poliția, precum că pe strada Testemițanu a fost răpită o persoană. La o oră după comiterea infracțiunii a parvenit acest sunet. Imediat la fața locului a ieșit grupa operativă, pentru a documenta cazul. Timp de peste 50 de ore am activat pentru a colecta probe, informații, pentru a stabili cercul de persoane care au comis această infracțiune. Am avansat în obținerea anumitor probe.

Este prematur să venim cu acuzații, însă la această etapă avem și o persoană reținută. Sunt depistate mijloace de transport, care au participat la comiterea infracțiunii. Sunt identificate unele persoane, dar urmează să stabilim dacă corespunde identitatea acestor persoane”, a declarat ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Amintim că la 3 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, solicitarea lui Ceaus, privind suspendarea actului președintelui R. Moldova prin care i-a fost refuzat azil politic până la examinarea recursului. Judecătorul a dat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Ceaus a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017 după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. La mijlocul toamnei anului 2017, el a scăpat de arest, care nu poate să dureze în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie. 

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care a anunţat pe neaşteptate o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. 

Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

 

Mariana Colun
05/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii