FOTO// Memoria eroului ucrainean, cu origini moldovenești, înveșnicită la Kiev

Anticoruptie.md
08/12/2023
Sursa: Ukrinform

În cetatea Kiev a fost ridicat un monument dedicat eroului Ucrainei Alexandr Mațievski. Figura ostașuliui, executat de ruși în decembrie 2022 și care a strigat înainte de a cădea: „Glorie Ucrainei”, a fost sculptat din banii acumulați din donații. La dezvelirea monumentului a fost prezentă și mama sa.

Alexandr Mațievschii s-a născut în 1980 în Moldova, unde mama sa a fost distribuită să muncească la o fabrică de încălțăminte. El a absolvit școala și Colegiul Electromecanic din Chișinău, după care familia sa a revenit în Nejîn (Ucraina). După începutul războiului, Alexandr s-a înrolat voluntar în forțele de apărare teritoriale ale armatei ucrainene și a luptat pentru a apăra orașul Nejin (regiunea Cernigov) și Bahmut (Donețk). La sfârșitul anului 2022 unitatea sa lupta lângă orașul Soledar, unde a fost pierdută legătura cu el.

La începutul lunii martie pe rețele a fost publicat un video în care este filmat momentul execuției bărbatului de către soldați ruși. După ce a tras ultimul fum de țigară, Alexandr Mațievschii spune calm „Slavă Ucrainei!”, iar soldatul rus trage mai multe focuri în el.

Pe 12 martie curent, președințele Volodimir Zelenski i-a acordat lui Alexandr Mațievschii titlul de Erou al Ucrainei.


Anticoruptie.md
08/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii