Fotoliul de ministru al Apărării, motiv de tensiune între Guvern și președinte. Profilurile candidaților propuși

Victoria Dodon
13/09/2017
Eugen Sturza și Victor Gaiciuc. Colaj: CIJM

Subiectul privind candidatura potrivită la fotoliul de ministru al Apărării, rămas liber din decembrie 2016, a stârnit un șir de replici între exponenții Guvernului, condus de Partidul Democrat, și președintele Igor Dodon. După ce premierul Pavel Filip l-a propus în funcție pe Eugen Sturza, un tânăr care a consiliat anterior câțiva prim-miniștri, șeful statului a venit cu propriul candidat, generalul Victor Gaiciuc, cu care se află în relații de rudenie. Ambii au figurat anterior în anchete jurnalistice. 

Eugen Sturza a fost propus pentru fotoliul de șef al Ministerului Apărării marți, 12 septembrie, candidatura fiind anunțată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unei confrințe de presă. Tânărul în vârstă de 32 de ani este licențiat în Finanțe, este vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, și activează în cadrul Institutului de Politici și Reforme Europene. Anterior, el a fost consilier al prim-ministrului Vlad Filat, iar în perioada 2013 - 2015 a ocupat funcția de șef al cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Leancă. A ajuns în Executiv pe linie de partid, fiind pe atunci membru al Consiliului Politic Național al PLDM. 

Sturza s-a numărat printre consilierii lui Leancă plătiți din banii miliardarului George Soros, deși avea și un salariu de la stat. Potrivit jurnaliștilor Rise Moldova, doar în perioada 2014 - 2015, în conturile consilierilor lui Iurie Leancă au ajuns, pe lângă salariile de la stat, peste două milioane de lei virați de Soros. În 2013 și 2014, Eugen Sturza a încasat de la stat circa 400.000 de lei, în timp ce institutul german i-a virat o sumă dublă – 830.000 de lei. Oficial, pentru „efectuarea cercetării științifice […] la tema „Moldova Strategic Conflict Research”.

Alternativa lui Dodon, generalul cu care se află în relații de rudenie

Candidatura lui Eugen Sturza l-a nemulțumit însă pe președintele Igor Dodon, care l-a propus pe Victor Gaiciuc, un prieten mai vechi și, printre altele, tatăl finului de cununie al șefului statului, Sergiu Gaiciuc. Nunta a avut loc în septembrie 2011, iar presa scria atunci că familia Dodon a jucat rolul de nași pentru a patra oară. „Consider că viitorul Ministru al Apărării trebuie să fie o persoană profesionistă, un militar de carieră, apolitic, un om responsabil și cumpătat, în care și Armata, și cetățenii, și comandantul suprem să poată avea deplină încredere”, și-a motivat președintele opțiunea.

Generalul de brigadă Victor Gaiciuc a ocupat fotoliul de ministru al Apărării între 2001 și 2004, în componența Guvernului Tarlev, și a fost demis prin decret prezidențial ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naționale a unui lot de arme. La scurt timp, militarul a fost numit Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și reprezentant al Moldovei la NATO. Actualmente, el este administrator al companiei de asigurări Acord Grup. Societatea pe acțiuni a fost fondată în 2002 și are un capital social de 37 de milioane de lei. Totodată, în aprilie 2015, Gaiciuc a devenit președinte al consiliului Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA). 

Gaiciuc mai este și președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova - o organizație voluntară, fondată în iulie 1999, și din care fac parte militari și ofițeri atât în serviciu, cât și în rezervă sau în retragere, din diferite structuri de apărare. În timpul campaniei prezidențiale din toamna anului trecut, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice a scos la iveală conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii în adresa Maiei Sandu și contracandidatul său, Igor Dodon. Repartizarea fluturașilor avea loc chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii conduse de Gaiciuc, organizație cu care Dodon are legături strânse de ani buni. Atât Victor Gaiciuc, cât și Igor Dodon au negat legătura cu tipărirea foilor volante. Pe marginea cazului a fost pornit un dosar contravențional, clasat ulterior de oamenii legii

În 2016, generalul a făcut mai multe declaraţii scandaloase despre conflictul militar din estul Ucrainei. În cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, el a menţionat că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

În cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri de miercuri, 13 septembrie, prim-ministrul Pavel Filip a insistat pe alegerea inițială. „Într-o ţară parlamentară, preşedintele nu are nicio atribuţie să vină cu o propunere în Cabinetul de Miniştri. Această propunere, făcută astăzi, este una lipsită de sens şi ţine mai mult de a acoperi lipsa de argumente privind blocajele pe care le-a creat în cadrul Armatei Naţionale. Vorbesc de cele şase refuzuri de participare a militarilor la aplicaţii peste hotarele ţării. Preşedintele demonstrează încă o dată cu nu se conduce de interesele ţării noastre. A venit momentul să înlăturăm acest blocaj. În acest context, propun repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al Apărării. Dacă iar va refuza, atunci înseamnă că încalcă în mod conştient Constituţia”, a comentat premierul. 

Și Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova, a declarat că șeful statului este obligat prin lege să-l numească pe Sturza în funcția de ministru. „Dacă Dodon nu acceptă candidatura lui Eugen Sturza, va încălca în mod grosolan Constituția. Coaliția are toate drepturile legale să-și desemneze candidatul și nu există nici un motiv, nici politic, nici juridic, astfel încât domnul Dodon să respingă candidatura domnului Sturza. El este un om corect, integru, un bun manager și are o vastă experiență guvernamentală. Sunt convins că domnul Sturza va fi un foarte bun câștig pentru Armata Națională și prin urmare, pentru țară”, a punctat Leancă. 

Victoria Dodon
13/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii