Furtul de lemn din fondul silvic de la Hâncești ar continua. Pădurar demis: „Nu mai am încredere în organele locale de ocrotire a normelor de drept”

Victoria Dodon
22/09/2017
Lemn tăiat ilegal în pădurea de la Mereșeni, februarie 2016. Captură video: Ministerul Mediului

Un fost pădurar, demis pentru că ar fi lipsit de la muncă patru ore, susține că furtul de lemn din fondul silvic de la Hâncești continuă, iar veniturile câștigate din comercializarea ilegală a lemnului ar ajunge în buzunarele mai multor angajați ai Întreprinderii Silvice „Hâncești Silva”. Asta chiar dacă, în februarie 2016, ex-ministrul Mediului Valeriu Munteanu a efectuat un control inopinat în pădurea de la Mereșeni, raionul Hâncești, unde a depistat un șir de nereguli și furturi de sute de mii de lei. Ulterior, mai mulți funcționari au fost suspendați din funcție, inclusiv șeful întreprinderii silvice, Ion Haralampov. În iunie 2017, el a devenit director al Agenției Moldsilva.

Într-o sesizare publicată pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md, fostul pădurar afirmă că mai mulți angajați ai ÎS „Hâncești Silva” au extras din ocolul silvic Bujor lemn pe care l-au transportat în direcții necunoscute, pentru a fi vândut ilegal. „Respectiv, ajungem la concluzia că funcționarii corupți din cadrul ÎS «Hâncești Silva» nu au învățat din scandalul ce a avut loc la ÎS «Hâncești Silva» în urma controlului inopinat al ex-ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, din 29 februarie 2016. Nu mai am încredere în organele locale de ocrotire a normelor de drept, fiindcă de fiecare dată când le-am sesizat, aceștia nu au întreprins acțiuni concrete. Astfel, este certă ineficacitatea și lipsa de competență și profesionalism a acestora pentru a soluționa plângerile formulate, sau părtinire față de cel vinovat”, susține Ion Buhnă, autorul plângerii adresate inclusiv șefului statului, prim-ministrului și altor demnitari de stat.  

„Prezenta atenționare reprezintă ultima posibilitate de sesizare a statului Republica Moldova despre ilegalitățile ce se produc la nivel local și solicită reacții din partea exponenților puterii de stat, astfel încât persoanele vinovate să fie sancționate”, se mai arată în sesizare.

După vizita inopinată a șefilor de la Ministerul Mediului, în februarie anul trecut, când au fost scoase la iveală furturi de sute de mii de lei, câțiva funcționari au fost suspendați din funcție, iar unii s-au pomenit vizați într-un dosar penal. Potrivit Centrului Național Anticorupție, investigațiile continuă până în prezent.  

„Pe marginea sesizării ministrului Munteanu a fost pornită o urmărire penală de către Procuratura Anticorupție, în iulie 2016, pe faptul abuzului de serviciu al factorilor de decizie din cadrul ocolurilor silvice Mereșeni și Bujor. Ulterior, cauza a fost transmisă la CNA, care a efectuat mai multe ridicări de acte și a numit o expertiză. În momentul documentării cazului, s-a aflat că un alt dosar a fost pornit, pe aceleași fapte, doar că în temeiul art. 191, alineatul 5 - delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Dosarul a fost pornit de Procuratura Hâncești. Pentru documentarea cazului, dosarul de la Hâncești a fost retras și dat în gestiunea CNA. În prezent, se fac acţiuni pe ambele dosare”, a precizat Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a instituției, pentru Anticoruptie.md.

De altfel, printre funcționarii suspendați s-a numărat chiar șeful Întreprinderii Silvice „Hâncești Silva”, Ion Haralampov, care, între timp, a fost numit director la Agenția Moldsilva. „Până la urmă, un rezultat sau raport final după acele vizite nu a mai fost întocmit. Nu am fost implicat și nici invitat să particip la vreo investigație”, susține el.

Potrivit lui Haralampov, faptul că s-ar fura la greu lemn din pădure este mai degrabă o percepție a societății. „Orice afirmație trebuie documentată și demonstrată, mai ales că există prezumția nevinovăției. Nu exclud că sunt unele cazuri, dar nu este vorba de un proces în masă. Noi efectuăm vizite de control de două ori pe an, primăvara și toamna, unde se verifică și monitorizează absolut tot procesul. Personal particip și insist asupra controalelor inopinate. Situația este sub control. Cazuri grave nu s-au depistat. Sunt abateri, dar nu furturi în masă”, ne-a spus șeful de la Moldsilva.  

Angajaţii ÎS „Hâncești Silva” nu au răspuns la telefon ca să ofere comentarii. 

Victoria Dodon
22/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii