VIDEO LIVE// Gavrilița, la un an de guvernare PAS: „Ne așteptăm la o iarnă grea cu multe încercări pentru care ne pregătim încă de pe acum”

Mădălin Necșuțu
08/08/2022

Premierul Natalia Gavrilița a declarat, luni, cu ocazia împlinirii a unui an de zile de la învestirea cabinetului său la 6 august 2021, că Republica Moldova a făcut o serie de progrese enorme, cum ar fi obținerea statului de stat candidat la UE, precum și că din cauza dificultăților economice și criza războiului din Ucraina populația Republicii Moldova are foarte mult de suferit.

„Anul trecut, porneam cu speranța că vom reuși să construim Moldova vremurilor bune [...] Ne-am angajat să spunem adevărul. Anul trecut a fost unul dintre cele mai grele din istoria noastră. […] Lumea de astăzi este foarte diferită de la preluarea guvernării. Noi avem pârghii limitate […] Guvernul a făcut tot ce a fost posibil”, a declarat Gavriliță în cadrul unei ședințe de guvern.

Ea a adăugat că nu dorește ca prezentarea bilanțului provizoriu de un an de zile de mandat să fie unul triumfalist, așa cum obișnuiau guvernele precedente, dar a precizat că Executivul condus de ea a oferit compensații pentru sezonul rece, compensații pentru agricultori, ridicarea cotelor la exporturilor din UE, deblocarea vămilor cu România și ajutarea Ucrainei în acest fel, măsuri de compensații pentru somajul tehnic și parțial în vreme de criză.

„Am așezat țara pe un drum bun și corect”, a precizat Gavrilița.

Ea a mai amintit în dreptul realizărilor și reforma justiției, deblocarea asistenței internaționale pentru Republica Moldova, fonduri puse la dispoziție de Guvern pentru programul „Satul european”, ieftinirea serviciilor publice (în special a actelor), compensații pentru medicamente.

Gavrilița a mai afirmat că statul a sprijinit mult mai activ mediul economic și antreprenorii și că cel mai mare succes din primul an de guvernare este obținerea statutului de țara candidată la UE pentru Republica Moldova, după Consiliul European din 23 iunie de la Bruxelles.

„Vreau să amintesc faptul că la ședința comună cu Guvernul României în premieră la 11 februarie 2022, am relansat colaborarea pe proiecte concrete, cum ar fi reducerea tarifelor de roaming și ajutoarele cu păcura și motorină din România”, a declarat ea.

Premierul a mai spus că Republica Moldova se confruntă într-adevăr cu o situație economică grea și că prețurile s-au mărit în acest ultim an. „Ne așteptăm la o iarnă grea, cu multe încercări pentru care ne pregătim încă de pe acum”, a mai spus ea

La rândul său, vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că la succesul obținerii statutului de țară candidată la UE s-a muncit foarte mult și a fost o implicare mare din partea tuturor – autorități, societatea civilă și experți.

„Cea mai importantă a fost statutul de candidată pentru aderarea la UE. S-a muncit enorm pentru plasarea Republicii Moldova pe făgașul european […] Am mai lucrat pe dosare foarte concrete ce aduc beneficii, cum ar fi liberalizarea exporturilor, roaming-ul cu România”, a afirmat Nicu Popescu.

El a mai enumerat o serie de realizări în ceea ce privește serviciile consulare, precum și o serie de acorduri importante semnate cu diverse state.

„Interacționăm cu diaspora prin fortificarea bazelor legale pentru înlesnirea vieții cetățenilor noștri. Am semnat nouă astfel de acorduri în domeniile protecției sociale, recunoașterea actelor de studii cu România și Italia, schimbarea permiselor auto cu Germania”, a mai spus Popescu.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației de la Chișinău a precizat că diplomația economică rămâne un pilon important al strategiei sale la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene prin atragerea investițiilor în Republica Moldova și promovarea exporturilor.

Mădălin Necșuțu
08/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii