„Gaz n-a fost, nu-i și nu va fi”. Ministrul Parlicov, despre gazele lui Șor pentru regiunea găgăuză

Anticoruptie.md
13/11/2023
captura video

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat luni că firma asociată cu oligarhul fugar Ilan Șor, NordaGaz, este incapabilă să furnizeze gaze ieftine în regiunea găgăuză după ce șeful acestei companii, avocatul Alexandr Grosu, a anunțat pe 10 noiembrie că a inițiat încheierea contractelor cu societățile de distribuire.

„Ei nu au de gând să livreze gaze nimănui de la 1 decembrie. În pofida declarațiilor făcute, cu atâta vânzoleală prin presă, nicio cerere de schimbare a furnizorului pentru a începe livrarea de gaze nu s-a făcut. Ceea ce se lansează sunt în continuare știri, zgomot mediatic, dar gaz cum n-a fost, așa și nu va fi”, a spus ministrul Parlicov. 

„Se vede că, între timp, au început să citească legislația și înțeleg că piața liberă nu e sălbăticie, junglă. Sunt niște reguli care trebuie respectate. Una dintre reguli este că nu poți livra gaze doar pentru o anumită regiune. (...) Dacă-ți asumi să livrezi, atunci o faci pentru toți consumatorii. Dacă nu ai de gând să livrezi, nu fă gălăgie degeaba.”

Directorul Nordgaz, Alexandr Grosu, a spus săptămâna trecută că a trimis cereri de încheiere a contractelor către Gagauzgaz și Taracliagaz, precum și tuturor operatorilor rețelelor de distribuție a gazelor din Republica Moldova.

El a adăugat că, după încheierea contractelor cu operatorii de rețea de distribuție, populația va avea „posibilitatea reală de a procura gaze cu preț social, de 10 lei cu TVA, și nu cu prețul actual de 18-20 de lei”. Alexandr Grosu a mai spus că întreprinderea va începe să livreze gaze ca „proiect-pilot în regiunea de sud”, dar este interesată să vândă gaze pe teritoriul întregii republici.

El susține că întreprinderea a achitat deja un avans în valoare de 3,5 milioane de euro pentru gazele destinate locuitorilor regiunii de sud a Moldovei, iar cantitățile vor fi stocate în Ucraina, pentru optimizarea cheltuielilor de transportare.

În același timp, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a cerut investigarea acțiunilor Nordgaz Furnizare.

„În legătură cu recentele declarații ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale, SA Moldovagaz se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică și la Consiliul Concurenței al Republicii Moldova cu solicitarea de a investiga aceste acțiuni și a stabili o eventuală manipulare a pieței de gazele naturale”, a scri Moldovagaz pe pagina sa.

Anticoruptie.md
13/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii