Geoană, înainte de vizita la Chișinău: „A fi neutru nu înseamnă a fi pasiv și slab din punct de vedere militar’’

Tatiana Gherța
20/01/2023
Sursa: nato.int

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a declarat că Republica Moldova încearcă să scape de influența Federației Ruse, iar NATO, UE și România vor contribui ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Despre sprijin și despre pașii următori în vederea asigurării securității regionale se va discuta foarte curând chiar la Chișinău, aici unde Mircea Geoană ar urma să efectueze o vizită împreună cu un Comisar al Uniunii Europene.  

Determinarea Republicii Moldova de a scăpa de presiunea Kremlinului este tot mai vizibilă, spune Mircea Geoană. Mai ales în contextul solicitărilor pe care le-a făcut președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul de la Davos. 

 „Solicitările de sisteme antiaeriene de la Chișinău au venit din momentul în care a apărut realitatea crudă precum că Federația Rusă n-are limite în ceea ce privește dorința de a controla fostul imperiu, într-o formă sau alta. Deci, nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria. Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe Republica Moldova dorește să o păstreze. Poate să o păstreze? Depinde de noi și moldoveni. Deci, în clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică”, a declarat Mircea Geoană, într-un interviu pentru digi24.ro.

Secretarul general adjunct NATO a mai spus că este dreptul Republicii Moldova să nu renunțe la statutul de neutralitate. Doar că, potrivit lui, a fi neutru nu înseamnă a fi pasiv și slab din punct de vedere militar.

 

 

Tatiana Gherța
20/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii