Guvernul a adoptat modificări la Codul Contravențional: sancțiuni mai dure pentru încălcarea regulilor de organizare și de ținere a contabilității

Irina Odobescu
12/01/2022
Foto simbol, digi24

Guvernul de la Chișinău a aprobat, miercuri, un proiect de lege care prevede dreptul procurorului să verifice legalitatea acțiunilor agentului constatator, extinderea termenului de examinare a dosarului contravențional și sancțiuni mai dure pentru încălcarea regulilor de organizare și de ținere a contabilității. Modificările Codului Contravențional urmează să fie expediate Parlamentului pentru examinare și aprobare.

Proiectul de lege a fost aprobat de cabinetul de miniștri cu completarea că „oferă posibilitatea procurorului de a verifica legalitatea acțiunilor agentului constatator din cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, ale Centrului Național Anticorupție sau ale Serviciului Vamal la înregistrarea sesizărilor despre săvârșirea contravențiilor”.

Conform actului prezentat, procurorul, în urma verificării efectuate, după caz, va putea porni un proces contravențional sau va ataca decizia agentului constatator în instanța de judecată.

Guvernul a aprobat și extinderea termenului maxim de examinare a dosarelor contravenționale. Acesta va fi extins de la 30 de zile la două luni din momentul intrării dosarului în instanța de judecată. 

Proiectul de lege propune și ajustarea prevederilor Codului Contravențional în partea ce ține de posibilitatea achitării în jumătate a amenzii stabilite. Pentru aceasta persoana va plăti amenda în cel mult trei zile de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale

Totodată, proiectul de lege propune sancțiuni mai dure pentru încălcarea regulilor de organizare și de ținere a contabilității, de întocmire și prezentare a situațiilor sau rapoartelor financiare. Pentru anumite încălcări ale prevederilor legale, amenzile vor ajunge la 100 de u.c., adică până la 5000 de lei.

Irina Odobescu
12/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii