Guvernul a dat undă verde finanțării Proiectului „Moldova drumuri IV”

Ion Chislea
14/12/2021

Cabinetul de miniștri a aprobat, marţi, semnarea  contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”. În prima secțiune a Proiectului este prevăzută lansarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a mai multor sectoare de drumuri.

Este vorba, în primul rând, despre reabilitarea sectorului Criva – Bălți, cu o lungime de 133 km, ce cuprinde Frontiera cu Ucraina–Criva–Bălți–Chișinău– Tiraspol–frontiera cu Ucraina, cu un cost estimativ de 129 milioane euro. De asemenea, este planificată  extindereea la patru benzi de circulație și intersecții denivelate a drumului M2, segmentul ce face parte din preconizata centură a orașului Chișinău, pe sectoarele doi și trei, cu o lungime de 17,35 km, de la Stăuceni până la intersecția spre Leușeni. Costul estimativ al lucrărilor este de 52 milioane de euro.

 În proiect mai este inclusă construcția unui segment al  drumului Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, care va ocoli orașul Cimișlia. Lungimea segmentului este de șapte kilometri, iar costul estimativ, de nouă milioane euro.

Pentru sectoarele de drumuri respecive au fost elaborate studii de fezabilitate și documentația de proiect, astfel procedurile de achiziționare a lucrărilor vor fi lansate imediat după aprobarea finanțării acestora.

Concomitent, pentru dezvoltarea și continuare a programelor cu finanțare externă, în document este prevăzută elaborarea studiilor de fezabilitate și a lucrărilor de proiectare pentru mai multe sectoare de drumuri.

Proiectul mai prevede elaborarea studiului de fezabilitate pentru construcția autostrăzii Ungheni – Chișinău – Odesa și reabilitarea drumului M1, Leușeni - Chișinău- Dubăsari.

Proiectul contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 milioane de euro, ceea ce reprezintă o co-finanțare a proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Concomitent, Contractul de finanțare presupune și o alocare sub formă de Grant de 10 milioane de euro din sursele „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastern Partnership Investment in Connectivity („EPIC”)”.

Proiectul elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale presupune crearea unui sistem eficient de transport care ar satisface necesitatea cetățenilor în mobilitate și ar facilita comerțul pe piețele autohtone și internaționale, ținând cont de rolul pe care Moldova îl poate avea în calitate de punte dintre UE și țările Comunității Statelor Independente.

Acesta poate fi atins prin continuarea dezvoltării și reabilitării rețelei de drumuri prioritare, în special a celor care fac parte din Rețeaua Trans Europeană de Transport (TEN-T), extinsă pe teritoriul țărilor Parteneriatului Estic. Urmare a discuțiilor purtate cu instituțiile financiare internaționale au fost selectate un șir de proiecte, parte a Planului prioritizat de acțiuni din Strategia menționată, fiind creat conceptul Proiectului „Moldova drumuri IV” .

Ion Chislea
14/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii