Guvernul anunţă compensaţii la facturile pentru energia electrică, dar previne că nu vor ajunge bani pentru indexarea pensiilor

Anticorupţie.md
30/11/2022
Foto simbol

Odată cu aprobarea tarifelor majorate la energia electrică, Guvernul a anunţat mărimea compensaţiilor oferite, în dependenţă de categoria de vulnerabilitate, la facturi. Totodată, guvernanţii au avertizat că există riscul să nu ajungă bani pentru a indexa pensiile integral la 30% inflație.

Guvernul deja a anunțat compensații la factura de energie electrică. În cazul acestei majorări, tariful final pentru consumatori din categoriile ridicate și foarte ridicate de vulnerabilitate va fi între 3.8 lei și 4.2 lei/kwh. În aceste categorii intră marea majoritate a gospodăriilor din țară”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Precizăm că, compensaţiile afişate de Guvern nu reflectă situaţia în cazul tarifelor de peste cinci lei pentru un killovat, după cum au fost aprobate miercuri de ANRE în cazul distribuitorului Premier Energy.

Totodată, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Marcel Spătari, a declarat într-un interviu că ar putea să nu ajungă bani pentru indexarea pensiilor. „Sistemul de pensii e unul care ar trebuie să se întrețină singur, cei care plătesc contribuții și muncesc transferă bani în bugetul asigurării sociale de stat din care se plătesc pensii. Noi indexăm anual pentru a menține o putere de cumpărare pentru pensionari, dar în momentul în care nu cresc încasările atunci dacă ar fi să creștem la 30% atunci ar trebui să găsim acești bani din altă parte și creștem deficitul la bugetul asigurărilor, bani care sunt necesari pentru pensionari, dar sunt necesari și pentru salariați”, a spus Spatari.

Anticorupţie.md
30/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii