Guvernul, criticat în termeni duri pentru asumarea răspunderii în fața Parlamentului. „Trecerea la datorie de stat a «miliardului» furat este o lașitate!”

Anticoruptie.md
26/09/2016
sursa foto: independent.md

Guvernul a votat luni, 26 septembrie, scandalosul proiect de lege prin care statul și-a asumat obligația de a restitui datoria de peste 13,5 miliarde de lei, bani acordați Băncii Naționale în calitate de garanții de stat pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Decizia a fost dur criticată de opoziție și societatea civilă.

Potrivit documentului adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, Ministerul Finanțelor se obligă să emită și să transmită Băncii Naționale obligațiuni de stat în sumă de 13,5 miliarde de lei, pe un termen de 25 de ani, la o rată a dobânzii de 25%. Odată cu acest document, Executivul și-a asumat răspunderea și pentru alte șase legi care se referă la activitatea Băncii Naționale și la bugetul de stat.

În cadrul ședinței, premierul Pavel Filip a explicat că decizia de asumare a răspunderii față de Parlament a fost luată pentru ca Republica Moldova să reușească să obțină semnarea, în această toamnă, a unui nou memorandum cu FMI. Filip susține că atât documentele, cât și asumarea răspunderii Guvernului au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional.

Decizia Executivului a fost însă dur criticată de societatea civilă și opoziție. „Asumarea răspunderii de către Guvernul Filip pentru trecerea la datorie de stat pe 25 de ani a «miliardului» furat este o lașitate! Nu este legal și constituțional! O așa decizie poate să ia doar Parlamentul. Domnului Filip repetă greșeala lui Leancă și va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani. Să iasă «aliansul» - Candu, Ghimpu & Co și să recunoască: am furat și voi, proștilor, veți plăti. Aș respecta decizia lor”, a scris fostul premier Ion Sturza pe pagina sa de Facebook. Sturza crede că FMI este invocat în acest caz doar pentru a servi drept scuză. „A fost o decizie a guvernării moldovenilor de a pune consecințele furtului pe oameni și a ascunde impactul dezastruos al hoției instituționalizate!”, a mai scris ex-premierul, cre consideră că în aceste condiții Parlamentul trebuie să plece benevol.

Și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a criticat în termini duri acțiunile Guvernului. „Regimul criminal Plahotniuc se joacă cu răbdarea oamenilor, pe umerii cărora pune miliardele furate și îi obligă la achitarea acestora pe parcursul următorilor 25 de ani. Această povară, în loc să cadă pe umerii hoților, va fi dusă și de generațiile viitoare. Părinții, copii și nepoții noștri vor achita nota de plată pentru cei care au furat și au pus în genunchi această țară. Nu putem admite o asemenea batjocură la adresa propriului nostru popor. Avem acumulate peste 100.000 de semnături împotriva acestei fărădelegi. Oamenii nu mai pot trăi de sărăcie și umilință. La genocidul social actual se adaugă o povară insuportabilă”, a notat politicianul pe aceeași rețea de socializare. Năstase a îndemnat organizațiile societăţii civile, Forumul Civic, liderii partidelor de opoziție să se convoace într-o reuniune lărgită „pentru a elabora strategia unor acțiuni consolidate pentru a nu admite noul jaf de proporții pus la cale de acest regim împotriva propriilor cetățeni”.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, afirmă că prin decizia de astăzi, prin care se aruncă toată datoria pe spatele populației și așa sărace, guvernarea a recunoscut că nu vrea să găsească vinovații de furtul miliardului și să recupereze banii de la hoți.

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că urmare a decizie de astăzi a Guvernului, fracțiunea socialiștilor va iniția o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. „Nu poporul trebuie să restituie miliardul furat, ci hoții care au guvernat. Tot anul acesta, Filip a încercat să ne asigure că este eficient și se gândește la binele poporului. Unii au început să-l creadă. Dar astăzi, chiar și cei mai creduli cetățeni au înțeles că promisiunile Guvernului Filip au fost sterile, au fost de ochii lumii, au fost de fapt niște minciuni. Cum i s-a ridicat mâna acestui Guvern să voteze și să-și asume răspunderea pentru tocmai șapte legi și să pună recuperarea miliardului pe seama cetățenilor? (...) Declar că vom iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Furtul repetat din sistemul financiar bancar nu poate fi admis, nici cel din buget sau din buzunarul cetățenilor. Și așa nu avem bani pentru pensii, salarii, burse”, a punctat Dodon.

Anticoruptie.md
26/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii