Guvernul Gavrilița: 100 de zile de activitate. Provocări și soluții

Ilie Gulca
11/11/2021

Prim-ministra Natalia Gavrilița a prezentat joi raportul de activitate pentru 100 de zile. Conform unui raport prezentat de serviciul de presă al Guvernului, Cabinetul Gavrilița s-a concentrat în primele luni de activitate pe patru direcții: combaterea pandemiei de COVID-19, inflația și indemnizațiile pentru dezavantajați, lupta împotriva corupției și reforma justiției și relațiile cu partenerii de dezvoltare.

Prezentând raportul despre о 100 zile, Natalia Gavrilița a relevat că „ar vrea ca Guvernul să lucreze într-o perioadă mai liniștită și mai stabilă”, dar cele trei luni, a subliniat ea, nu au fost deloc liniștite.

COMBATEREA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

Gavrilița a spus că au fost procurate 400.000 de teste antigen rapide și au fost datate cu teste rapide ambulanțele. A fost diminuat tariful pentru testele PCR de la 750 la 300 de lei. Au fost achiziționate 255.060 de doze vaccin Pfizer. Au fost desfășurate 50.354 de verificări ale agenților economici privind conformarea la regulile epidemiologice și a fost instituit mecanismul de primire a certificatului electronic de vaccinare.

INFLAȚIA ȘI INDEMNIZAȚIILE PENTRU DEZAVANTAJAȚI

A fost majorată pensia minimă la 2.000 de lei şi pensia minimă pentru dizabilitate. „Este vorba de persoanele care au stagiul deplin. Această majorare vizează 183.000 de oameni. Pentru acești pensionari, pensia a crescut în medie cu 366 de lei”, a spus premierul.

Mai mult, executivul a majorat mai multe tipuri de indemnizați de la 250 la 500 de lei pe lună, precum și compensații pentru perioada rece a anului de la 500 la 700 de lei.

Numărul persoanelor care vor beneficia de aceste compensații va crește de la 220.000 la 300.000 de oameni. Premierul a menționat compensațiile pentru plata tarifului majorat la gazele naturale.

COMBATEREA CORUPȚIEI ȘI REFORMA JUSTIȚIE

A fost anulat secretul offshore pentru a asigura o transparență maximă în activitatea companiilor din Republica Moldova.

A fost revizuită Legea Supremă pentru fortificarea garanţiilor de independență a judecătorilor, excluderea factorilor politici care influențează cariera acestora. A fost modificată componența structurală a Consiliului Superior al Magistraturii, cu excluderea membrilor din oficiu.

A fost modificată Legea cu privire la Procuratură în partea privind modul de organizare a Adunării Generale a Procurorilor şi alegerii membrilor în componența Consiliului Superior al Procurorilor.

A fost exclus calitatea Procurorului General, a procurorului-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al Președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept ai CSP.

A fost instituit un mecanism de evaluare a performantelor și răspundere disciplinară a
Procurorului General.

RELAȚIILE CU PARTENERII DE DEZVOLTARE

Cheltuielile suplimentare legate de pandemie și creșterea tarifelor vor fi acoperite inclusiv cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Republica Moldova a beneficiat din partea UE de a treia tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 60 de milioane de euro. În plus, Guvernul a beneficiat din partea UE de diferite granturi în valoare totală de 36 de milioane de euro pentru depășirea consecințelor crizei energetice. 

Guvernul a încheiat negocierile cu FMI despre un program de creditare în valoare de 564 de milioane de dolari și a convenit cu UE în privința acordării a altor 600 de milioane de euro.

Ilie Gulca
11/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii