„Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare”. Vicepremierul Spînu, despre datoria Moldovagaz față de gigantul rusesc

Ilie Gulca
24/11/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Guvernul a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată față de Gazprom pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată. Gazprom a anunțat un nou termen limită pentru Moldovagaz ca aceasta să își onoreze obligațiile față de gigantul rusesc.  

„Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri, 26 noiembrie”, a precizat Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.  

El a evocat că „Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”.

Gazprom anunțat miercuri seară că va continua să livreze gaze naturale pentru Republica Moldova chiar dacă Moldovagaz nu și-a onorat obligația să efectueze plățile curente pentru lunile octombrie–noiembrie curent.

Gigantul rusesc a avertizat miercuri dimineață că intenționează să deconecteze gazele naturale pentru Moldova din cauza că aceasta nu a efectuat achitare în cele 48 de ore acordate.

Gazprom, drept excepție, a fost de acord cu solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a nu opri de miercuri livrările de gaze către țară”, a spus secretarul de presă al Gazpromm Serghei Kuprianov. Partea moldovenească s-a angajat să plătească integral datoria actuală pe 26 noiembrie.

În ajunul deconectării, Moldova și-a anunțat disponibilitatea să își achite datoria față de Gazprom.

„Guvernul Republicii Moldova a cerut Gazprom să nu oprească livrările de gaze de astăzi [miercuri]. În același timp, partea moldovenească recunoaște pe deplin legitimitatea acțiunilor Gazprom și se angajează să efectueze pe deplin plățile curente vineri, 26 noiembrie curent. Manifestând bunăvoință și înțelegere a situației dificile în care se pot afla cetățenii Republicii Moldova, Gazprom a fost de acord cu această solicitare”, a spus el.  

În același timp, holdingul rus a subliniat faptul că contează ferm pe îndeplinirea absolută de către Moldova a obligațiilor contractuale pe viitor și pe efectuarea la timp a plăților curente. „Obligațiile contractuale trebuie îndeplinite”, a subliniat Kuprianov.

Ilie Gulca
24/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii