„Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare”. Vicepremierul Spînu, despre datoria Moldovagaz față de gigantul rusesc

Ilie Gulca
24/11/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Guvernul a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată față de Gazprom pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată. Gazprom a anunțat un nou termen limită pentru Moldovagaz ca aceasta să își onoreze obligațiile față de gigantul rusesc.  

„Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri, 26 noiembrie”, a precizat Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.  

El a evocat că „Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”.

Gazprom anunțat miercuri seară că va continua să livreze gaze naturale pentru Republica Moldova chiar dacă Moldovagaz nu și-a onorat obligația să efectueze plățile curente pentru lunile octombrie–noiembrie curent.

Gigantul rusesc a avertizat miercuri dimineață că intenționează să deconecteze gazele naturale pentru Moldova din cauza că aceasta nu a efectuat achitare în cele 48 de ore acordate.

Gazprom, drept excepție, a fost de acord cu solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a nu opri de miercuri livrările de gaze către țară”, a spus secretarul de presă al Gazpromm Serghei Kuprianov. Partea moldovenească s-a angajat să plătească integral datoria actuală pe 26 noiembrie.

În ajunul deconectării, Moldova și-a anunțat disponibilitatea să își achite datoria față de Gazprom.

„Guvernul Republicii Moldova a cerut Gazprom să nu oprească livrările de gaze de astăzi [miercuri]. În același timp, partea moldovenească recunoaște pe deplin legitimitatea acțiunilor Gazprom și se angajează să efectueze pe deplin plățile curente vineri, 26 noiembrie curent. Manifestând bunăvoință și înțelegere a situației dificile în care se pot afla cetățenii Republicii Moldova, Gazprom a fost de acord cu această solicitare”, a spus el.  

În același timp, holdingul rus a subliniat faptul că contează ferm pe îndeplinirea absolută de către Moldova a obligațiilor contractuale pe viitor și pe efectuarea la timp a plăților curente. „Obligațiile contractuale trebuie îndeplinite”, a subliniat Kuprianov.

Ilie Gulca
24/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii