Guvernul va avea Birou pentru integrare europeană. Cine îl va conduce

Anticoruptie.md
23/11/2023

Biroul pentru integrare europeană va fi creat în cadrul Cancelariei de Stat, cu scopul de a consolida și amplifica eforturile Guvernului de realizare a agendei de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE). O decizie în acest sens a fost luată de Executiv în cadrul ședinței de miercuri.

Biroul va fi condus de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și va gestiona procesul de aderare pe plan intern, inclusiv coordonarea alinierii legislației naționale la aquis-ul comunitar și va asigura o comunicare eficientă despre beneficiile aderării Moldovei la UE. 

Potrivit ministrului de Externe, Nicu Popescu, ajustarea cadrului instituțional actual este făcută ținând cont de expertiza și structura administrativă a altor state candidate Albania, Macedonia de Nord sau România, în perioada în care era candidată la aderare. El a menționat că crearea Biroului „va permite să accelerăm și mai mult rata de implementare a aquis-ului comunitar și lucrul pe cele 35 de capitole de negociere” și această unitate va activa în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii Guvernului au votat aprobarea unei noi structuri organizatorice a Cancelariei de Stat. Instituția va prelua mai multe sarcini noi, în diferite domenii, dar și rolul de coordonator național al asistenței tehnice și financiare externe a Republicii Moldova. Modificările propuse urmează să eficientizeze activitatea Cancelariei de Stat și să consolideze rolul acesteia de „Centru al Guvernului”, comunică Executivul.

Anticoruptie.md
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii