Harunjen și-a luat motocicletă, Galben și Micu, apartamente noi // Veniturile și achizițiile membrilor CSM în 2018

Mariana Colun
02/05/2019
Foto: captură privesc.eu

Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au vândut pe parcursul anului 2018 apartamentele obținute de la stat prin judecată, pentru a-și cumpăra locuințe mai spațioase, iar alții și-au cumpărat motociclete și ș-au mărit spațiul de locuit din economiile pe care le aveau. În același timp, jumătate din membrii CSM nu au achiziționat nimic în 2018. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese ale membrilor CSM depuse pentru anul 2018 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și cât au cheltuit pentru apartamente, garaje sau mijloace de transport. 

Tranzacțiile cu imobile ale judecătorilor Anatolie Galben și Petru Moraru

Membrul CSM Anatolie Galben a făcut pe parcursul anului trecut mai multe tranzacții de milioane cu proprietățile sale. Potrivit declarației de avere și interese personale, judecătorul a vândut, în august 2018, o casă de locuit de 119,4 metri pătrați împreună cu terenul aferent și acareturi, amplasate în Ialoveni. În urma tranzacției, magistratul s-a ales cu un milion de lei. Tot în 2018, Galben s-a despărțit și de apartamentul său de 64 de metri pătrați, obținut un an mai devreme prin decizia Primăriei Chișinău. Magistratul se număra printre persoanele care au obținut decizii favorabile în instanță, prin care Primăria municipiului Chișinău a fost obligată să le asigure spațiu locativ. În locul imobilelor vândute, în declarația de avere a judecătorului a apărut un apartament nou, cu suprafața de 103,7 metri pătrați, pe care Galben l-a cumpărat în 2018 cu aproape un milion de lei. În 2018, magistratul a obținut un venit de circa 320.000 de lei din salariul de la CSM, de la Judecătoria Chișinău, dar și de la Institutul Național al Justiției. Alte 273.000 de lei au intrat în bugetul familiei din salariul soției, care activează la Agenția Servicii Publice. La bancă membrul CSM mai păstrează un depozit de 31.000 de euro.

Magistratul Petru Moraru a vândut anul trecut un garaj și și-a cumpărat unul nou, conform declarației de avere. Astfel, el a obținut peste 88 de mii de lei din vânzarea unui garaj, iar pentru doar 7.636 de lei a intrat în proprietatea altuia, cu suprafața de 30,8 metri pătrați. Moraru a declarat venituri de 267 de mii de lei în 2018, din salariu și îndemnizații. Alte 96 de mii de lei au fost obținute din darea în locațiune a unui imobil. 

Apartament nou pentru Victor Micu și motocicletă pentru Eduard Harunjen
Victor Micu, președintele CSM, a vândut anul trecut pentru suma de 80 de mii de lei automobilul său, un Volvo pe care îl procurase în 2011. Conform declarației de avere și interese personale, în 2019, Micu a intrat în proprietatea unui apartament de 79 de metri pătrați, pentru care a investit, începând cu aprilie 2016, peste 637 de mii de lei. Președintele Consiliului a încasat anul trecut venituri de circa 449 de mii de lei, din salariul de la CSM, cel de la ULIM, USPEE, USM și INJ, reprezentanța unei companii, darea în arendă a terenurilor agricole, precum și din drepturile de autor. 

Procurorul general Eduard Harunjen, membru din oficiu al CSM, și-a procurat în 2018 o motocicletă de model Yamaha pentru care a achitat, potrivit declarației de avere și interese personale, 25 de mii de lei, echivalentul a puțin peste 1.000 de euro. Împreună cu soția sa, Harunjen a adunat în 2018 peste 597 de mii de lei.

Noua locuință a ministrei Justiției

În 2018 și-a mărit spațiul de locuit și ministra Justiției, Victoria Iftodi, care este membră a CSM din oficiu. Anul trecut ea a intrat în proprietatea unui apartament de 150 de metri pătrați. Conform declarației de avere și interese personale, noua achiziție imobilă a costat-o 600 de mii de lei. Victoria Iftodi a adunat în 2018 circa 338 de mii de lei din salariul obținut la minister, indemnizația de la Curtea Constituțională și onorariile din activitatea didactică. La bancă ministra mai păstrează 230 de mii de lei.

Jumătate din membrii CSM nu au achiziționat nimic in 2018

Ceilalți membri ai Consiliului, președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, judecătorii Luiza Gafton, Nina Cernat și Dorel Musteață, precum și membrii CSM din partea societății civile Ion Postu, Serghei Țurcan și Mariana Timotin nu au făcut achiziții importante anul trecut.

Ion Druță a declarat 655 de mii de lei din salariul său și al soției sale. În conturile bancare ale președintelui CSJ sunt depozitate 14 mii de euro și 25 de mii de lei. Luiza Gafton, aleasă membru supleant al CSM la utlima Adunarea Judecătorilor din octombrie 2018, a obținut anul trecut venituri în mărime de 509.000 de lei din salariile de la CSM, INJ și CSJ, dar și din pensie. La bancă magistrata depozitează peste 18.000 de euro și 56.000 de lei. Nina Cernat a obținut anul trecut 371 de mii de lei de la CSM și INJ, o pensie de peste 227 de mii de lei, dar și peste 68 de mii de lei din înstrăinarea unui teren intravilan. 

În 2018, judecătorul Dorel Musteață a încasat de la CSM un salariu de 358 de mii de lei, iar de la INJ i-au intrat în conturi alte 37 de mii. Soția sa, care este avocată, a completat bugetul familiei cu alte 125 de mii. Împreună cu soția sa, membrul CSM din partea societății civile Ion Postu a adunat anul trecut 295 de mii de lei din salarii și activitatea didactică. Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2018, Mariana Timotin a încasat venituri de 232 de mii de lei. Peste 1,2 milioane de lei a adus în familie soțul membrei CSM, care este administrator certificat în cadrul Asociaţiei Lichidatorilor şi Administratorilor din R. Moldova. La bancă familia Timotin mai păstrează 180 de mii de lei. Serghei Țurcan a înregistrat anul trecut venituri în mărime de 294 de mii de lei. Soția sa a mai adus în familie 303 mii de lei, iar la bancă cei doi păstrează 70 de mii de lei și 3.400 de euro.

Mariana Colun
02/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii