Igor Grosu i-a găsit o nouă slujbă lui Talmazan, plecat de la Serviciul Vamal după reținerile inspectorilor Postului Vamal Aeroportul Internațional Chișinău

Ilie Gulca
25/06/2024
Igor Talmazan. Foto: multimedia.parlament.md

Igor Talmazan a fost numit, pe 24 iunie, secretar general al Parlamentului în urma unei dispoziții a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Talmazan a plecat în aprilie curent din funcția de director al Serviciului Vamal după reținerea a șapte inspectori ai Postului Vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău pentru corupție, unii dintre aceștia rude de actuali și foști deputați

Jurist de profesie, Talmazan a fost director al Serviciului Vamal și Secretar general al Guvernului. De asemenea, și-a desfășurat activitatea în calitate de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat, viceministru al Mediului și șef al Corpului de Control al prim-ministrului. În 2021, a fost ales deputat în Parlament.

Conform Regulamentului Parlamentului, secretarul general se numește în funcție de președintele legislativului, cu consultarea prealabilă a Biroului permanent și cu avizul Comisiei juridice, numiri și imunități. Tamara Gheorghița care a ocupat funcția de secretar general în perioada septembrie 2021 – iunie 2024 va fi secretar general adjunct al Parlamentului.

Igor Talmazan a deținut funcția de director al Serviciului Vamal în perioada septembrie 2021 - noiembrie 2022, fiind numit din nou în funcție la 20 februarie 2023.

În aprilie 2024, în urma deciziei de plecare din funcție, Talmazan a spus despre provocări, în special cele legate de „integritate instituțională și etică profesională”.

„În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile. Consider că, în calitate de conducător al instituției, este necesar să îmi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal”, a precizat Igor Talmazan.

Fostul director a spus că își dorește un Serviciu Vamal modern, care gestionează eficient, profesionist și responsabil domeniul vamal, care combate fraudele și contribuie la securitatea economică a țării, un serviciu în care să activeze un corp de funcționari vamali integri ce respectă cu strictețe normele Codului deontologic.

„Lupta împotriva corupției este un efort de lungă durată și cred că este nevoie de o energie nouă pentru a accelera și a duce la capăt această misiune, iar noul conducător trebuie să pună accent sporit pe domeniul integrității instituționale”, a scris Talmazan atunci pe pagina sa de Facebook.

Ilie Gulca
25/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii