Igor Munteanu: Platforma DA va depune o moțiune simplă împotriva ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Anticoruptie.md
29/06/2020
anticoruptie.md

Deputații din Platforma Demnitate și Adevăr vor depune o moțiune simplă împotriva ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Deputații consideră că ministra și consilierii săi „sunt direct responsabili de faptul că de Republica Moldova a devenit una din cele mai puternic afectate de pandemie state din lume”. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook, deputatul Igor Munteanu.      

„De două luni, batem alarma asupra neputinței acestui guvern de a se descurca pe timp de pandemie. De ieri, Republica Moldova a intrat în topul global al celor mai afectate de pandemie (Covid19) state din lume. Numărul de cazuri active a crescut de la 1851 (la 21.06.2020) la 2108 cazuri active (la 28.06.2020). Oare cât de mult trebuie să-ți urăști cetățenii ca să vrei să conservezi la putere un guvern, care se va reține în istorie cu numele de ”guvern - catastrofă”, clădit pe manipulare și nonsens, pe gesturi contradictorii și docilitate partizană?! Toate datele vorbesc despre faptul că acest guvern a scăpat situația de sub control. Asta o spun experții sanitari. Asta vorbește statistica globală. Asta spun medicii angajați în I linie, cei care așteaptă ajutor concret, nu declarații patetice, în timp ce ”trompetele” puterii, caută să dreagă busuiocul prin-o comunicare duplicitară, comparând RM cu state cu populații de sute de mln de locuitori, încercând să estompeze astfel propria răspundere, vina pe care ei o poartă pentru eșecul de a proteja populația. Propaganda nu ține loc de pâine celor care și-au pierdut slujbele din cauza politicilor dezechilibrate ale guvernării și nici de consolare pentru cei care s-au infectat în ultima lună, ca urmare a neglijenței proprii, dar și ca urmare a măsurilor haotice, precare, ineficiente ale guvernului în prevenirea și tratarea infecției Covid19, explicate pe lipsa totală de empatie pentru populație, conjugată unei crase incapacități de a înțelege cum se acționează pe timp de criză”, scrie Igor Munteanu.

Deputatul expune un șir de obsevații pe marginea situației generate de pandemia Covid-19 și acțiunile guvernaților moldoveni: 

(1) Vârsta persoanele infectate întinerește, tot mai des se infectează persoane tinere - o tendință alarmantă!

(2) numărul de cazuri active în RM era de 2,8 ori mai mare decât media globală, iar după ultima săptămână, acest indicator a crescut până la 3.9 ori.

(3) Ineficiența măsurilor de protejare a sănătății publice afectează libertățile și drepturile noastre: dreptul la muncă, economia se va recupera mult mai greu, mai mulți bani va trebui să cheltuim pentru alte măsuri care vor trebui să fie luate după căderea (iminentă!) al acestui guvern.

(4) Numărul mare de cazuri active de Covid19 afectează dreptul cetățenilor RM de a se bucura de mobilitatea oferită generos de UE în anul 2014, iar cetățenii RM ar putea fi ineligibili să călătorească în spațiul comunitar al UE.

 

„Înțeleg oare actualii guvernanți cât de mult fac rău populației RM prin încăpățânarea de a se menține la putere? Noi vom susține o moțiune simplă depusă pe numele actualului Ministru al Sănătății și Protecției Sociale, Dna Viorica Dumbrăveanu pentru că Domnia sa și consilierii săi sunt direct responsabili de faptul că de ieri, RM a devenit una din cele mai puternic afectate de pandemie state din lume (11), coborând 2 poziții în ultima săptămână, iar în Europa, RM se află pe locul 2, fiind depășită numai de Belgia”, se întreabă deputatul.

„Starea reală de lucruri nu poate fi ascunsă și nici acoperită de propagandă. Recuperarea sănătății populației va începe numai după căderea necondiționată al acestui guvern„, precizează Igor Munteanu.

În practica Parlamentului Republicii Moldova există moțiune simplă și moțiune de cenzură. Moțiunea simplă exprimă poziția Parlamentului într-o anumita problemă de politică internă sau externă ori, după caz, într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunea simplă poate fi inițiată de cel putin 15 deputați.
Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investiturî. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși.
Moțiunea simplă și de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
Moțiunile simple și de cenzură, adoptate de Parlament. se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, îm Partea I, și sunt obligatorii pentru Guvern și alte autorități vizate.

Anticoruptie.md
29/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii