Igor Șarov riscă să rămână fără fotoliu de rector al USM, după ce a semnat un contract dintre stat și editura fiului său

Irina Odobescu
06/07/2021
Foto: mecc.gov.md

Igor Șarov, fost ministru al Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul Chicu și actualul rector al Universității de Stat din Moldova, riscă să rămână fără funcția publică și să ajungă în Registrul de Interdicții al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au emis act de constatare pe numele lui Şarov în care îîl acuză că, în anul 2018, când era secretar de stat, a semnat un contract de achiziții cu editura fiului său în valoare totală de peste 853.000 lei.

„În cadrul controlului inițiat pe numele acestuia, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă că, în perioada octombrie 2017-august 2019, subiectul aflat în exercitarea funcției de demnitate publică, cea de secretar general de stat în cadrul MECC, a participat la luare deciziilor în calitatea de Președinte al grupului de lucru pentru achiziții al Ministerului în privința unei editurii a cărei co-fondator figura fiul său, semnând în acest sens patru acte administrative. Din probatoriul acumulat, se deduce că fostul secretar de stat a participat și a votat în cadrul acestor ședințe, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său”, scrie în comunicatul emis de ANI. 

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Șarov a invocat că nu a ascuns faptul că unul dintre fondatorii editurii este fiul său. La fel, acesta a menționat că nu a participat la aceste ședințe, iar deciziile grupului i-au fost doar transmise spre semnare post-factum.

Decizia ANI este cu drept de contestare în instabţă. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul secretar general de stat al MECC va fi decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate public timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Irina Odobescu
06/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii