Împreună împotriva dezinformării// Noi relații de colaborare între jurnaliștii CIJM și colegii lor Ucraina

Mihaela Cibotaru
21/09/2023
Sursa: CIJM

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) s-a întâlnit cu un grup de jurnaliști ucraineni, relocați temporar în România după începutul războiului Federației Ruse în Ucraina. În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele comune din ambele țări și posibilele domenii de colaborare între jurnaliștii din Moldova și Ucraina. Vizita jurnaliștilor ucraineni la Chișinău este organizată cu coordonarea CFI (Paris), cu suportul financiar al Ministerului de Externe al Franței, partenerul local al proiectului fiind RFI România.

Discuțiile cu colegii din Ucraina au vizat activitățile implementate și subiectele de actualitate care sunt în proces de investigare de către jurnaliștii CIJM. Jurnaliștii ucraineni, găzduiți temporar în București, continuă să scrie pentru publicațiile din Ucraina, ei fiind specializați în subiecte economice, probleme de mediu și ecologie, iar unul dintre ei fiind corespondent de război.

Un subiect abordat aparte a fost combaterea propagandei și dezinformării, care persistă în spațiul mediatic din ambele țări și mecanismele care pot fi aplicate pentru eradicarea acestor fenomene periculoase. „Propaganda este prezentă și îi putem vedea efectele în discuțiile cu oamenii. În ultima vreme o platformă importantă de distribuire a falsurilor a devenit Telegram, care e destul de popular în Ucraina”, a spus Yevheniia Podobna, care a abordat tematica agresiunii militare asupra Ucrainei începând cu anul 2014.

Membrii CIJM au vorbit despre anchetele privind modul în care funcționează sursele de dezinformare și propagandă ale Rusiei în Republica Moldova, inclusiv în autonomia găgăuză în campania electorală pentru alegerea bașcanului. Detalii privind acest subiect pot fi găsite în anchetele: „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandăBașcaniada, ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușariTeleviziunile cu nouă vieți ale Partidului Șor și PRSM, Meta și mega-jocurile propagandistice pe facebook.

Mihaela Cibotaru
21/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii