Încă două acorduri cu CSI denunțate de Guvern

Mihaela Cibotaru
17/05/2023
captură

Republica Moldova denunță încă două acorduri cu Comunitatea Statelor Independente - Acordul cu privire la schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor externe ale statelor membre ale comunității și Acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre. Guvernul a votat, în ședința de miercuri, denunțarea celor 2 documente.

„Cu părere de rău, CSI nu a livrat pentru Republica Moldova - noi nu am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova, noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice și respectiv am avut întotdeauna vulnerabilități și incertitudine în ceea ce privește sistemul energetic și câteodată chiar în plin sezon rece, în plină iarnă”, a spus premierul Dorin Recean.

În context, prim-ministrul a solicitat o inventariere a tuturor acordurilor semnate în cadrul CSI, aproximativ 400 la număr.

Potrivit ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, procesul de inventariere a acordurilor deja a demarat și Acordul cu privire la schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor externe ale statelor membre ale CSI, semnat la Moscova la 12 aprilie 1996 va fi primul prezentat. „Acordul vizat și-a epuizat relevanța pentru Republica Moldova în scurt timp după semnarea acestuia. Acordul nu a produs niciun efect, întrucât nu a fost pus în aplicare de autoritățile statului. În cazul în care, după denunțarea Acordului, vor apărea necesități de interes major neacoperite, acestea vor fi discutate pe platforme bilaterale”, a declarat Revenco.

Cel de-al doilea act denunțat, Acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale Comunității Statelor Independente a fost încheiat la Kiev, la 20 martie, 1992.

„Republica Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor se face în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statelor”, a spus Ion Gumene, Secretar de stat al Ministerului Finanțelor. Potrivit lui, Acordul și-a pierdut actualitatea, nu este aplicabil, în plus acesta fiind învechit moral și ne corespunde relațiilor actuale. „Denunțarea acordului nu va avea repercursiuni negative asupra agenților economici din Republica Moldova”, a adăugat Ion Gumene.

Mihaela Cibotaru
17/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii