Încă un candidat non-judecător la CSM nu a promovat evaluarea

Tatiana Gherța
28/03/2023
vetting.md

Comisia Pre-Vetting anunță că încă un candidat non-judecător propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, Ștefan Belecciu, nu a promovat evaluarea. 

Decizia a fost transmisă candidatului și instituției responsabile de organizarea concursului, în acest caz Parlamentului. Candidatul a refuzat publicarea deciziei.  fi publicată.

Potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022, decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 5 zile din data recepționării.

Ștefan Belecciu a solicitat să fie evaluat fără a participa la audierile în ședință publică.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că în cadrul ședinței de joi a parlamentului vor fi numiți primii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul societății civile, dintre cei care au promovat pre-vettingul.

„Din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea lor, CSM-ul va deveni funcțional. Chiar și în componență redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese, de exemplu, anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Îndemn repetat judecătorii, cei care sunt corecți, onești, să prindă la curaj, să iasă în față, să organizeze acea Adunare Generală, să participe la concursuri”, a menționat Președintele Parlamentului.

Precizăm că, șase candidați non-judecători, incluși în lista transmisă Comisiei Pre-Vetting de către Parlament, au primit rezultatul evaluării. În următoarele zile comisia va prezenta decizia în privința altor doi candidați din același grup.

Tatiana Gherța
28/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii