Începutul sfârșitului pentru blocajul din CSM. Cine sunt cei trei non-judecători, gata să salveze sistemul

Tatiana Gherța
30/03/2023
Colaj CIJM

Deblocarea activității Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) începe la Parlament. După ce luni, Comisia Juridică a audiat candidații non-judecători la funcția de membru CSM, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, aceștia vor trece ultimul test, cel de promovare în fața legiutorilor. Deocamdată, este vorba de 3 candidați: Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica.

Tatiana Ciaglic a participat la audieri în ședința publică a Comsiei la 1 martie 2023.

Ciaglic este șefa Secției e-instruire și formator în cadrul Centrului de Informații Juridice al Institutului Național al Justiției.

Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidatei, Comisia a consultat mai multe surse, cum ar fi, Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, instituții financiare, instituții publice, surse deschise precum rețelele de socializare și reportajele jurnalistice de investigație și rapoartele membrilor societății civile.

În urma acestora, darr și a informațiilor furnizate personal, Comisia a hotărât că Tatiana Ciaglic corespunde criteriilor de integritate etică și financiară, și, astfel, a promovat evaluarea.

Ion Guzun este avocat și director al secretariatului Comitetului consultativ independent Anticorupție. Guzun are peste paisprezece ani de experiență în diferite organizații naționale și internaționale în calitate de consultant și expert juridic.

Deși în adresa candidatului au apărut mai multe întrebări de clarificare a motivului pentru care, în declarația de avere din 2019, nu a declarat venituri din trei surse în valoare totală de 94.849 MDL, iar mai apoi a omis în 2021 declararea a câtorva carduri bancare, candidatul a reușit să argumenteze și să repare greșelile nesemnificative. Respectiv, a promovat evaluarea cu votul în unanimitate a membrilor Comisiei Pre-Vetting.

Alexandru Postica a obținut licența de avocat în 2006 și de atunci activează în calitate de avocat. De asemenea, din anul 2004, candidatul a activat în domeniul drepturilor omului și dezvoltare strategică, deținând diverse funcții în cadrul organizației non-guvernamentale Promo-LEX. Din 11 februarie 2022, Postica este membru al Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

În urma audierii scrise și publice, „Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatului”.

Membrii comisiei au avut însă întrebări la capitolul aspectelor financiare. Aceștia i-au cerut socoteală candidatului cu privire la achiziționarea în 2020 a unui AUDI Q5. Candidatul a explicat că banii pentru această achiziție au parvenit de pe urma vânzării unui alt automobil pe care-l avea în posesie, iar alți 9.000 de euro i-a primit donație de la un prieten.

Postica a avut de dat explicații și asupra construcției unei pensiuni și administrarea acesteia de către compania soției sale. Candidatul la CSM a făcut companiei împrumuturi în sumă totală de 900 mii lei.

Pe baza documentelor și informațiilor furnizate, Comisia nu a constatat dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriul de integritate financiară.

Precizăm că, legislativul a înaintat Comsiei Pre-Vetting o listă cu 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant. Doi candidați s-au retras din concurs, iar alți doi au fost descalificați din motiv că nu au depus la timp declarația de venit și interese personale din ultimii 5 ani.

Într-un final, la audieri au participat șapte candidați, unul dintre ei a solicitat să fie evaluat fără a participa la audieri.

Din numărul total al candidaților înaintați de Parlament pentru funcții în CSM, Tatiana Chiriac, Angela Popil, Valentin Caisîn și Ștefan Belecciu și Alexandru Rotari nu au promovat evaluarea.

 

Tatiana Gherța
30/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii