Incertitudine privind menţinerea în arest preventiv a fostului deputat Vladimir Andronachi

Anticoruptie.md
06/02/2023
Facebook

Curtea de Apel Chişinău nu a putut să se pronunţe luni în privinţa menţinerii în arest preventiv a ex-deputatului democrat, Vladimir Andronachi, învinuit de implicarea în mai multe scheme cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, inclusiv în cea de devalizare a sistemului bancar.

Cererea avocaţilor lui Andronachi, care au solicitat eliberarea clientului lor, a fost examinată săptămâna trecută, la 3 februarie, după care completul de judecată a anunţat că se retrage în deliberare, însă nu a fost pronunţată o decizie.

Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că procurorul pe caz a fost anunţat că dezbaterile pe caz vor urma luni, chiar dacă a fost anunţată retragerea în deliberare. Aceleaşi surse au precizat că şedinţa programată pentru luni a fost amânată.

Solicitat de portalul Anticorupţie.md, Oleg Bocan, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Chişinău, a comunicat că judecătorul raportor s-a îmbolnăvit, din care motiv şedinţa a fost amânată pentru joi. Funcţionarul nu a putut să răspundă dacă la următoarea şedinţă va fi pronunţată decizia.

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şli a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Controversatul afacerist este apărat de avocatul Vladimir Moşneaga, fost procuror în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat când era condus de Plahotniuc.

În calitate de procuror, Moșneaga a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura Andronachi și pe care l-a preluat în 2015. Fostul procuror a renunțat ulterior la acuzații, iar dosarul a fost clasat. 

Oleg Mîța, celălalt avocat al lui Vladimir Andronachi, a ajuns în atenţia presei ca apărător al lui Vladimir Moscalciuc, alias Makena, unul din cei mai temuţi lideri interlopi din Moldova.

Anticoruptie.md
06/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii