„Incită la ură”. SIS a blocat site-utile lui Iurie Roșca

Ilie Gulca
10/03/2022
Aleksandr Dughin și Iurie Roșca

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat, joi, alte trei site-uri pentru propagare de informații care incită la ură și război în condițiile stării de urgență. Acestea sunt portalurile flux.md, iurierosca.md și rosca.md asociate fostului deputat și lider al Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD), Iurie Roșca.  

Ordinul directorului SIS, Alexandr Esaulenko a fost transmis Registrului Național al domeniului „md” și furnizorilor de servicii de rețea și/sau de comunicații electronice să blocheze imediat utilizatorii moldoveni să acceseze aceste site-uri.

Într-o postare pe Telegram, Iurie Roșca îi îndeamnă  pe moldoveni „să se roage pentru continuarea războiului împotriva Ucrainei și pentru victoria Rusiei”.

Iurie Roșca a devenit un promotor fervent al știrilor false, iar site-urile sale reprezintă vehicule fidele ale propagandei rusești. Fostul militant pentru emanciparea etnicilor români din Republica Moldova s-a transformat într-un angajat al Moscovei și un adept fervent al teoriilor ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin.

Potrivit unei analize semnate de Andreas Umland, Dughin a devenit un comentator politic prolific și, unii spun, un expert influent în noua Rusie a lui Putin.

„Dugin se prezintă astăzi ca un centrist radical și susținător înflăcărat al politicilor externe autoritare interne și antioccidentale ale Rusiei. Atât articolele sale pasionate în apărarea lui Putin, cât și anti-americanismul său deosebit de incisiv sunt, aparent, populare la Kremlin”, scrie Umland.

Pe 26 februarie, SIS a blocat portalurile Sputnik.md și Gagauznews.md pentru promovarea aceluiași gen de conținut, care amenință securitatea Republicii Moldova.

După declanșarea invaziei rusești a Ucrainei, SIS a constatat o creștere exponențială a volumului de știri false diseminate concertat pe toate platformele de informare.

Ilie Gulca
10/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii