Îndemn de la ministra Justiției// Procurorii și judecătorii, invitați să participe la concursul pentru funcția de membru în Colegiile de evaluare

Tatiana Gherța
09/08/2023
colaj CIJM

Ministerul Justiției vine cu îndemnuri către judecători și procurori să se implice în procesul de reformare a justiției. La modul practic, acestora li se sugerează să se înscrie la concursurile lansate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru ocuparea funcțiilor de membru în Colegiul pentru selecția și evaluare a judecătorilor/procurorilor. Judecătorii mai au la dispoziție doar o zi pentru depunerea dosarelor. 

Termenul limită de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de membru în componenţa Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor din cadrul CSM este joi, 10 august. La concurs se pot înscrie atât judecători, cât și reprezentanţi ai societăţii civile. Dosarul trebuie să fie conțină un șir de acte, printre care: CV-ul, scrisoarea de motivare, copiile diplomelor de studii, acte ce confirmă vechimea în muncă, cazierul judiciar (în cazul reprezentanților societății civile) și declarațiile de avere. Lista completă poate fi vizualizată aici

Toți candidații vor fi supuşi evaluării integrităţii de Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor.

Îndemnurile sunt lansate direct și de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Potrivit acesteia, reforma justiției nu este doar un angajament al Republicii Moldova în calitate de țară candidat la Uniunea Europeană, dar este o solicitare a cetățenilor, care-și doresc justiție corectă. 

„Încurajăm judecătorii de la toate nivelurile instanțelor judecătorești și reprezentanții societăţii civile să se înscrie în concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru în componența Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), anunțat de CSM. Termenul de depunere a dosarelor este 10 august. Candidaţii vor fi supuşi evaluării integrităţii de către Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor (Comisia pre-vetting). Pentru că este primordial ca să avem în aceste funcții oameni profesioniști, integri și corecți, deoarece ei vor fi cei care vor evalua, ulterior, performanțele tuturor magistraților și vor contribui la îmbunătățirea actului de justiție. Cum am spus și anterior, reforma sistemului de justiție din temelie nu este doar o necesitate în contextul proiectului de țară de aderare la Uniunea Europeană sau o prioritate a Ministerului Justiției, este o solicitare a tuturor cetățenilor, care își doresc să fim parte a comunității europene, unde valorile și drepturile omului sunt respectate, unde justiția face dreptate”, a precizat ministra.

În cadrul ședinței din data de 4 august, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea a 7 funcții de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor:

- patru din rândul procurorilor (doi vor fi aleși de către Adunarea Generală a Procurorilor și doi de către CSP);

- trei din rândul reprezentanților societății civile.

La funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor este în drept să candideze persoana care:

• are reputație ireproșabilă;

• să fie o autoritate recunoscută în domeniile de activitate desfășurat;

• deține cetățenia Republicii Moldova;

• cunoaște limba română;

• în privinţa ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară.

Nu pot fi membri ai Colegiului procurorii care au sancțiuni disciplinare nestinse și persoanele care au fost declarate vinovate de comiterea unei infracțiuni, precum și persoanele care nu au promovat evaluarea efectuată de către Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. 

Lista cu actele pe care trebuie să le conțină dosarul participantului poate fi accesată aici. Pretendenții la funcții pot depune cererile de participare până la data de 4 septembrie, inclusiv. 

Potrivit ministrei, cu cât mai mulți candidați vor fi înscriși, cu atât mai mult ca crește posibilitatea de a-i alege pe cei mai buni. 

„Este esențial ca în aceste funcții să fie persoane integre și profesioniste. Mai ales dacă ținem cont de rolul important pe care îl va avea Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor după exercițiul de vetting – cel de a evalua procurorii conform criteriilor de integritate etică și financiară”, a subliniat Mihailov-Moraru.

Amintim că, legea ce vizează îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, elaborată de Ministerul Justiției, a intrat deja în vigoare. Odată cu noile modificări, procurorii vor fi evaluați și selectați de un singur colegiu specializat și nu de două, cum a fost anterior. Același colegiu va avea funcția de evaluare a procurorilor care nu vor cădea sub incidența evaluării externe (vetting). 

 

Tatiana Gherța
09/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii