Indicele Percepţiei Corupţiei 2021// Republica Moldova rămâne în lista țărilor cu un nivel ridicat de corupție, deși înregistrează pogrese

Cornelia Cozonac
26/01/2022
TI

Republica Moldova a depășit pe parcursul anului trecut 10 țări în clasamentul Indicelui de Percepție a Corupției, dar continuă să se afle în lista țărilor cu un nivel ridicat de corupție. Moldova a înregistrat în 2021 un scor de 36 puncte, fiind pe locul 105 din 180 ţări, arată clasamentul publicat marți de Transparensy International. În anul 2020, Moldova, cu un scor de 34 puncte, a fost pe locul 115 din 180 ţări. IPC reflectă nivelul percepţiei corupţiei din sectorul public şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde 0 semnifică corupţie totală, iar 100 – lipsă totală de corupţie.

Printre „vecinii de clasament” ai Republicii Moldova sunt Ecuador (36), Coasta de Fildeş (36), Panama (36), Peru (36) şi Albania (35). 

La nivel european, scoruri mai proaste decât Moldova au acumulat doar Bosnia Herțegovina, Albania și Ucraina. Cel mai prost la capitolul corupție stă Rusia (29), care a mai pierdut în acest an un punct în clasamentul global și Azerbaidjan (30). România se află pe locul 66 la nivel global, dar în cadrul Uniunii Europene împarte ultimele trei poziții cu Ungaria și Bulgaria.

Transparency Interntional Moldova menționează într-un comunicat de presă că în urma alegerilor parlamentare din iulie 2021, Republica Moldova s-a debarasat de etichetă de stat capturat. Partidul politic pro-european care a promis să combată cu vehemenţă corupţia a obţinut majoritatea în Parlament. „Preşedintele pro-european şi Guvernul Republicii Moldova au suscitat optimismul în rândul populaţiei şi speranţele că participanţii la schema de spălare a banilor în valoare de 22 de miliarde USD şi fraudă bancară  de 1 miliard USD vor fi deferiţi justiţiei, iar banii – recuperaţi. Guvernul a venit cu o serie de iniţiative legislative ce ţin de  reformarea organelor anticorupţie şi a sectorului justiţiei din Republica Moldova, care trebuie încă dezbătute cu atenţie cu societatea şi experţii. Pentru a menţine imaginea pozitivă şi încrederea publicului, guvernanţii vor trebui să demonstreze capacitatea de a depolitiza organele anticorupţie şi de a reforma cu adevărat sistemul de justiţie din ţară”, precizează sursa citată.

Clasamentul IPC 2021 cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 studii ale unor organizaţii notorii. 

IPC 2021 atestă că nivelurile corupţiei rămân în impas la nivel mondial, 86% dintre ţări realizând progrese mici sau deloc în ultimii 10 ani. 27 de ţări au atins minime istorice.

Transparency International constată că ţările care încalcă în mod constant libertăţile civile au scoruri mai mici ale IPC. Serviabilitatea în lupta împotriva corupţiei exacerbează încălcarea drepturilor omului şi subminează democraţia, declanşând o spirală vicioasă. Pe măsură ce drepturile şi libertăţile omului se erodează şi democraţia scade, autoritarismul le ia locul, contribuind la niveluri de corupţie şi mai înalte.

Dintre cele 23 de ţări ale căror punctaj IPC s-a redus semnificativ din 2012, 19 au scăzut şi la scorul libertăţilor civile. Mai mult, din cele 331 de cazuri înregistrate de apărătorii drepturilor omului ucişi în 2020, 98% au avut loc în ţări cu un scor IPC sub 45 de puncte.

 

Cornelia Cozonac
26/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii