Influența Patriarhului Kiril, oprită în Ucraina. Activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse au fost oficial interzise

Viorica Mija
02/12/2022
Sursa: The Independent

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care sunt interzice pe teritoriul Ucrainei orice activități ale organizațiilor religioase apropriate Bisericii Ortodoxe Ruse. Implementarea măsurilor va fi supravegheată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei.

„Prin acest act proclamăm independența deplină, în special cea spirituală. Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu al răului în interiorul sufletului ucrainean", a explicat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a hotărât să se desprindă definitiv de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse în luna mai curent. 

În comunicatul de presă, prin care și-a anunțat oficial decizia, Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a exprimat dezacordul față de poziția Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina.

În luna aprilie, 200 de preoţi ucraineni au cerut convocarea unui tribunal bisericesc internaţional împotriva Patriarhului Kiril, pe care l-au învinuit de erezie.

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a emis o circulară în care a chemat preoții din toate bisericile din Republica Moldova să se roage pentru pace în Ucraina, fără a comenta însă decizia clerului ucrainean.

Ulterior, a lansat un nou apel în care a îndemnat populația să ajute refugiații din Ucraina, care au fost nevoiți să-și părăsească țara în urma declanșării „războiului fratricid”.

Viorica Mija
02/12/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii