Influența Patriarhului Kiril, oprită în Ucraina. Activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse au fost oficial interzise

Viorica Mija
02/12/2022
Sursa: The Independent

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care sunt interzice pe teritoriul Ucrainei orice activități ale organizațiilor religioase apropriate Bisericii Ortodoxe Ruse. Implementarea măsurilor va fi supravegheată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei.

„Prin acest act proclamăm independența deplină, în special cea spirituală. Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu al răului în interiorul sufletului ucrainean", a explicat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a hotărât să se desprindă definitiv de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse în luna mai curent. 

În comunicatul de presă, prin care și-a anunțat oficial decizia, Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a exprimat dezacordul față de poziția Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina.

În luna aprilie, 200 de preoţi ucraineni au cerut convocarea unui tribunal bisericesc internaţional împotriva Patriarhului Kiril, pe care l-au învinuit de erezie.

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a emis o circulară în care a chemat preoții din toate bisericile din Republica Moldova să se roage pentru pace în Ucraina, fără a comenta însă decizia clerului ucrainean.

Ulterior, a lansat un nou apel în care a îndemnat populația să ajute refugiații din Ucraina, care au fost nevoiți să-și părăsească țara în urma declanșării „războiului fratricid”.

Viorica Mija
02/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii