Infografic // Cât de eficientă este Justiția din Republica Moldova

Anticoruptie.md
12/02/2020

În ultimii cinci ani, numărul cauzelor primite de instanțele judecătorești nu s-a schimbat simțitor. În 2016, bunăoară, instanțele judecătorești din Moldova au primit și soluționat cu 23% mai puține cauze decât media Consiliului Europei. Datele se conțin într-un infografic elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Potrivit sursei citate, numărul cauzelor inițiate de procurori per locuitor în Bulgaria, Armenia, Georgia, Lituania și chiar Rusia este mai mic decât în Moldova. În 2016, rata cauzelor penale pornite și care ajung în judecată era de trei ori mai mare decât în Germania (!).

Totodată, în același an, judecătorii din țara noastră au examinat cauzele de 2,8 ori mai rapid decât media Consiliului Europei. Doar judecătorii din Azerbaidjan examinează cauzele mai rapid decât colegii lor din Moldova. Viteza examinării cauzelor are însă un preț - calitatea redusă a hotărârilor judecătorești, notează autorii infograficului.

Potrivit lor, deși ar trebui tratate cu prioritate, în 2016 în Moldova cauzele penale erau examinate mai lent decât cauzele civile sau administrative. Mai rapid ca în Moldova cauzele civile sunt examinate doar în Azerbaidjan și Rusia.

 

Anticoruptie.md
12/02/2020

Comentarii