Mai multe organizații neguvernamentale – Asociația Juriștilor Administrativi din Moldova, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Juriștii pentru Drepturile Omului, IDIS-Viitorul, Transparency International – Moldova, și Invento – Acțiune pentru Justiție – se declară îngrijorate de anularea specializării judecătorilor în examinarea cauzelor de contencios administrativ a 80% din magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.
„La 29 ianuarie 2024, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău și membrul supleant al CSM, Livia Mitrofanm, a emis o dispoziție prin care, în lipsa oricăror criterii clare de interes public, a anulat specializarea de examinare a cauzelor de contencios administrativ a 80% dintre judecătorii sediului Rîșcani”, se menționează într-o declarație semnată de organizațiile menționate mai sus.
12 din 15 judecători specializați au fost transferați la alte sedii unde vor examina dosare civile și penale, în locul lor fiind aduși alți judecători. În opinia asociațiilor semnatare, noii judecători aduși nu sunt specializați în domeniul dreptului administrativ și nu au formarea specială și practică de aplicare a Codului administrativ, ceea ce diminuează garanțiile justițiabililor.
„Intervențiile în schimbarea specializării judecătorilor nu pot fi efectuate decât cu implicarea și consimțământul judecătorilor specializați, cu respectarea unor criterii clare, care respectă dreptul primordial al cetățenilor la protecție efectivă conform dreptului administrativ, urmând ca în litigiile cu statul să se adopte decizii profesioniste de cea mai înaltă calitate”, se menționează în textul declarației.
Potrivit autorilor declarației, revizuirea specializării judecătorilor prin dispoziția președintelui interimar a Judecătoriei Chișinău „disipează investițiile partenerilor de dezvoltare pentru creșterea calității și previzibilității actului de justiție și este contrară obiectivelor aspirațiilor de integrare în UE a Republicii Moldova”.
„Aceste schimbări suscită și îngrijorări întemeiate legate de independența judecătorilor, mai ales având în vedere că la ședința Guvernului din 13.12.2023, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a adresat critici și amenințări dure personal judecătorilor specializați pe cauze de contencios administrativ din cadrul Curții de Apel Chișinău – Ecaterinei Palanciuc, Veronicăi Negru și Inei Dutcă – în legătură cu o soluție dată pe marginea unui litigiu electoral, neagreată de partidul aflat la guvernare”, se afirmă în textul declarației.
Trebuie spus că premierul Dorin Recean criticase decizia celor trei judecătoare după ce au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care au fost scoși din cursa electorală concurenții electorali ai Partidului „Șansă”.
Exprimându-și îngrijorarea față „de atacul asupra judecătorilor administrativi din partea înalților demnitari publici, comportamentul duplicitar al Consiliului Superior al Magistraturii, ai președinților interimari ai Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău”, cele șase organizații neguvernamentale solicită:
● Respectarea garanțiilor constituționale și cele introduse prin Codul administrativ de asigurare a funcționării independente și eficiente a justiției în Republica Moldova pentru protejarea efectivă a drepturilor cetățenilor și a oamenilor de afaceri împotriva abuzurilor autorităților publice.
● Expunerea publică a temeiurilor și motivelor urmărite de CSM pentru: a) „împuternicirea” unui președinte de instanță să-și exercite într-un anumit fel atribuțiile prevăzute de art. 161 din Legea cu privire la organizarea judecătorească; și b) „asigurarea rotației magistraților în sensul pierderii specializării administrative existente de către 80% din magistrații despre care nu se știe să-și fi dat acordul la transfer într-un alt sediu cu o altă specializare.
● Anularea Dispoziției neconstituționale cu nr.5 din 29.01.2024 „Cu privire la aprobarea componenței nominale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău în materie civilă și penală, determinarea sediului de activitate a acestora, cât și modul de funcționare a direcțiilor de evidență și documentare procesuală din cadrul instanței judecătorești”, în parte ce se referă la transferul neconsimțit și contrar specializării avute de către judecători între sediile Judecătoriei Chișinău.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii