Consiliul Superior al Procurorilor informează că au fost depuse două cereri prin care se solicita amânarea ședinței pe motivul unei cauze pendinte pe rolul instanței de judecată ce ar viza însuși concursul și recuzarea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă și Aliona Nesterov.
În cererea de recuzare, prin argumentele aduse, s-a specificat că membrii recuzați ar fi avut tangențe, în proces educațional și profesional, cu doi dintre contracandidați.
„În contextul în care argumentele înaintate ar putea trezi suspiciuni privind integritatea persoanelor, în parte, și caracterul veritabil al concursului, per ansamblu, se impune a se preciza faptul că decizia de a accepta cererea de recuzare înaintată față de membrul procuror Aliona Nesterov a rezultat din conjunctura funcției deținute în perioada 18.01.2023-01.01.2024, de adjunct al Procurorului General interimar, funcție deținută în aceeași perioadă și de Igor Demciucin”, se menționează în comunicatul Consiliului.
Pentru a respecta toate exigențele unei evaluări obiective, precizează sursa citată, s-a luat decizia de recuzare a Alionei Nesterov.
„Mai mult, pentru a evita contradicțiile ireconciliabile, reiterăm că membrii Consiliului dezaprobă introducerea alături de informațiile brute, cu privire la motivele revocării, a unor comentarii și interpretări tendențioase care direcționează într-un anumit sens opinia publicului și pentru a nu se devia spre o conotație morală negativă, pledăm pentru o conduită demnă, conștiincioasă și profesională”, a mai afirmă în comunicatul CSP.
CSP urma să aprobe în cadrul ședinței de luni rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Aprobarea însă a fost amânată la fel ca examinarea cererilor parvenite din partea a doi candidați înscriși în concurs, Ion Munteanu și Igor Demciucin.
Munteanu a cerut să îi fie prezentate fișele de evaluare „pentru ca procurorii să fie siguri că procesul de alegere a procurorului general este unul maxim transparent, ca fiecare să le vadă și să își tragă concluziile”. „Solicit să fac cunoștință și să primesc copii de la fișele tuturor candidaților sau, cel puțin, fișele mele în baza cărora am fost evaluat”, a punctat Ion Munteanu.
O solicitare similară a venit din partea contracandidatului său, Igor Demciucin.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii