Interziși la „butoiul cu miere”. 38 de agenți economici, în lista neagră pentru achiziții

Viorica Mija
11/06/2022
Sursa: pages.md

Zeci de agenți economici, dintre care unul din România, nu vor mai putea participa în următorii ani la procedurile de achiziții publice. Asta, după ce s-a constatat că nu și-au onorat angajamentele din contractul încheiat cu solicitanții de servicii/mărfuri sau au admis falsuri la completarea dosarelor. În șase cazuri, agenții economici au contestat decizia în instanță,  astfel încercând să-și restabilească bunul nume, dar și dreptul de a participa la licitații.

În lista de interdicție întocmită de Agenția Achiziții Publice se regăsesc 38 de agenți economici. În 17 cazuri este vorba despre prezentarea unor date false sau eronate. Majoritatea dintre ei însă, 21 la număr, s-au pomenit în dizgrație după ce autoritățile contractante s-au plâns  pe neexecutarea corespunzătoare a angajamentelor.

În anul 2017, primăria satului Mateuți a solicitat organizarea unei licitații pentru contractarea lucrărilor de construcție a sistemului de canalizare în sat. Câștigătoare a licitației a fost declarată SRL „Valenscor Design”, înregistrată pe 7 septembrie 2012 și specialzată pe un spectru mai larg de proiecte inginerești.

Pe parcursul anului 2019 au fost efectuate lucrări în sumă totală de un milion de lei.

”Ulterior, din cauza pandemiei de coronavirus lucrările au fost stopate. În 2021 s-a decis revenirea pe șantier, dar societatea a tergiversat efectuarea lucrărilor. I-am sunat la începutul anului, dar nici în luna aprilie nu au revenit. Le-am solicitat să semneze un acord de reziliere a contractului, dacă oricum nu-și îndeplineau obligațiunile asumate. În noiembrie 2021 am informat Agenția Achiziții Publice depre situația creată, autoritatea luând decizia să-i includă în lista cu interdicții”, a declarat pentru anticoruptie.md primarul localității Angela Ursachi.

Pentru anul 2020, societatea cu răspundere limitată SRL „Valenscor Design” a declarat venituri din vânzări de 20204,02 mii lei și un profit net de 170,80 mii lei.  Cifrele demonstrează o activitate intensă. Totuși, numărul mic de angajați (3) pe fundalul unor angajamente mari ar putea fi un impediment pentru realizarea calitativă a proiectului și respectarea termenelor de executare.

Societatea nu a contestat decizia Agenției Achiziții Publice și are interdicția să participe la licitații până în anul 2024.

Potrivit legislației în vigoare, pentru a-și apăra interesele, autoritatea contractantă are dreptul să nu accepte bunurile sau serviciile achiziționate dacă acestea nu corespund criteriilor înaintate. După verificări, Agenția ia decizia dacă agentul economic reclamat este sau nu introdus în lista neagră. În situația în care a fost declarat de rea-credință, nu mai are voie să participe la licitații timp de trei ani. Decizia poate fi însă contestată în instanță.

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Viorica Mija
11/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii