Întreprinderea responsabilă de mining în Transnistria, Tehnopark, consumă anual de două ori mai multe gaze naturale decât raionul Ungheni

Ilie Gulca
12/05/2022
Veaceslav Cernikevici, director al companiei de stat Tehnopark

Pentru funcționarea fermelor de mining din regiunea transnistreană sunt necesare lunar circa 4,5 milioane metri cubi de gaze naturale conform datelor prezentate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică de către Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres).

După estimările portalului mold-street.md, volumul anual de gaze naturale destinat companiei Tehnopark OJSC, cea care este responsabilă de vinderea energiei electrice fermelor de mining din stânga Nisturului, se ridică la peste 50 milioane metri cubi.

Această cantitate este mai mare, după calculele sursei citate, decât volumul de gaze naturale consumate în aprilie curent de consumatorii de pe malul drept al Nistrului, mai mare de patru ori mai mult decât a consumat în 2021 raionul Taraclia și de două ori mai mare decât raionul Ungheni.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au dezvăluit în cadrul unei anchete că afacerea cu criptomonede din regiunea transnistreană are ca beneficiar principal holdingul Sheriff și un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse.

Compania de stat Tehnopark intermediază vânzarea de curent electric produs de Centrala Termoelectrică Moldovenească (MGRES), deținută de compania rusească Inter-Rao, și de centrala Sheriff-ului, Tirotex- Energo. Toate acestea funcționează pe gazele rusești pe care le furnizează SA Moldovagaz în stânga Nistrului. Tiraspolul nu plătește gazele consumate, întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, se acumulează pe seama Moldovagaz.

Ferma de mining de pe str. Energheticeskaya, Tiraspol. Andrei Betanov (dreapta) prezintă reporterilor CIJM obiectivul. Foto: CIJM

Datoria Moldovagaz față de Gazprom pentru gazele consumate în regiunea trasnsnistreană depășește 7 miliarde de dolari. Astfel, pe gazele naturale furnizate de Moldovagaz Tiraspolului, autoritățile autoproclamate ale regiunii spun potențialilor investitori că oferă „cele mai bune condiții din lume” pentru dobândirea de criptovalută.

„Investitorii pot să lucreze individual aici sau să colaboreze cu agenții noștri locali. E important că această activitate poate să fie desfășurată fără deschiderea unei entități juridice pe teritoriul republicii noastre”, a spus un funcționar de la Tiraspol reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Tehnopark vinde energia electrică la tarife speciale. Principiul este următorul: „Buy more, pay less” / Cumperi mai mult, plătești mai puțin”. „În primul rând, activitatea în această zonă exclusivă permite un tarif special la energia electrică. În plus, pentru transportarea echipamentului necesar în regiunea nu se percep taxe vamale”, a mai spus funcționarul.

Investitorul mai este scutit de taxe vamale pentru echipament și pentru utilajul necesar amenajării fermei. Betanov ne-a explicat că un investitor poate să mineze oriunde în Transnistria, chiar dacă autoritățile de la Tiraspol vorbesc despre anumite zone economice libere. „Minining-ul este permis pe tot teritoriul republicii. Zona economică liberă pentru această activitate – blockchain – este toată republica”, a precizat el.

„Obiectivul nostru principal este să vindem energie electrică și să colectăm impozite. Nu avem deocamdată niciun interes în criptovalută. Discutăm despre integrarea tehnologiei blockchain în sistemul de stat, însă asta este o altă etapă”, a explicat Betanov.

Ilie Gulca
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii