Investiție chineză la Criuleni: un parc fotovoltaic de patru milioane euro ce va genera venituri anuale de cinci milioane lei

Ion Chișlea
11/02/2022
midr.gov.md

Republica Moldova și China au inaugurat, joi, la Criuleni, cel mai mare parc fotovoltaic din țară, după o investiție de patru milioane de euro. Investiția este menită să asigure cu energie electrică instituțiile publice din raion și va suplini bugetul raionului Criueni cu până la cinci milioane de lei pe an.

Viceprim-ministrul, Andrei Spînu și ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, au semnat joi Acordul de predare-primire a Parcului fotovoltaic de 2,8 MW, construit în raionul Criuleni, cu sprijinul Guvernului Chinei.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, parcul cu o suprafață de opt hectare, pe care sunt instalate 7.400 de panouri fotovoltaice și 16 invertoare, a valorat în total patru milioane de euro. 

Centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste trei milioane kWh pe an, cantitate suficientă pentru a putea acoperi cererea de energie electrică a instituțiilor publice din raionul Criuleni – spitale, școli, grădinițe, clădiri administrative.

Energia verde generate de parcul fotovoltaic de la Criuleni va înlocui energia produsă din carburanți fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone de CO2 anual. Pentru operarea parcului fotovoltaic au fost deschise mai multe locurilor noi de muncă iar energia produsă de panourile fotovoltaice va fi comercializată. În funcție de tariful care va fi negociat, bugetul raional va fi suplinit cu circa 3-5 milioane de lei pe an.

Ion Chișlea
11/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii