Republica Moldova va achiziționa un sistem de supraveghere aeriană de la compania franceză „THALES”. Un document bilateral de intenții în acest sens a fost semnat la Chișinău luni, 25 septembrie, de către ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, și omologul său francez, Sébastien Lecornu. Achiziția va fi acoperită de bugetul național de apărare. Ministrul Nosatîi a menționat că vizita ministrului francez al forțelor armate Sébastien Lecornu reprezintă un mesaj puternic că Franța a fost și este un susținător al inițiativelor și proiectelor de modernizare ale sectorului de apărare și reformelor democratice ale țării noastre.
În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au discutat despre cooperarea bilaterală, obiectivele prioritare ce vizează apărarea statului, reforma militară, precum și situația de securitate regională.
Anatolie Nosatîi a mulțumit Guvernului francez și conducerii Ministerului Forțelor Armate din Franța pentru instruirea lingvistică și pregătirea profesională a militară a efectivului Armatei Naționale, dar și pentru schimbul de experiență între cadeții celor două instituții de apărare.
Totodată, oficialul moldovean și-a exprimat recunoștința pentru susținerea în cadrul Instrumentului European pentru Pace al Uniunii Europene, de care beneficiază țara noastră și contribuția recentă a Republicii Franceze la fondul Inițiativei NATO de Dezvoltare a Capacităților de Apărare.
Totodată, Anatolie Nosatîi și Sébastien Lecornu au discutat despre modalităţile prin care Franța ar putea să susțină Republica Moldova în procesul de transformare a Armatei Naționale, pentru a avea, în final, o armată modernă, bine echipată și dotată, rezilientă la provocările actuale de securitate.
Ministrul Apărării a accentuat deschiderea și buna colaborare cu compania franceză „THALES” în procesul de încheiere a contractelor necesare pentru achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană din bugetul național de apărare. „Este un pas important în eforturile noastre de asigurare a securității spațiului aerian, dar și în contextul evoluției parteneriatului moldo-francez”, a conchis Anatolie Nosatîi.
La rândul său, Ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, a declarat că cooperarea dintre cele două instituții de apărare se va dezvolta și se va axa pe mai mulți piloni. „De mai multe luni, echipele noastre conlucrează pentru a defini o cooperare mult mai puternică, mai concretă și fundamental orientată pe apărarea suveranității dumneavoastră și pe stabilitatea Republicii Moldova”, a afirmat ministrul Lecornu.
La finalul întrevederii, cei doi oficiali au semnat un document bilateral de intenții care va consolida dialogul dintre cele două instituții.
Ministrul francez a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu. Cei doi au discutat despre dinamica excelentă a relațiilor bilaterale de prietenie și întărirea capacităților de apărare ale țării noastre.
Șefa statului a remarcat că este prima vizită a unui ministru de apărare din Franța, fapt care demonstrează nivelul înalt de încredere între țările noastre.
În contextul războiului de la hotar, suportul Franței în domeniul securății ne va ajuta să fim mai rezilienți la provocări și să contribuim la construcția unei Europe mai puternice și unite. Președinta a menționat că Franța este un prieten de nădejde, iar Moldova prețuiește această prietenie, care ne ajută să progresăm și să consolidăm democrația noastră.
De menționat că Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi și Ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu s-au întâlnit anul trecut, la Paris, în contextul participării la „Forumul Păcii”, în componența delegației condusă de Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Tot atunci, oficialii au avut o întrevedere la sediul Ministerului francez al apărării, iar ministrul Anatolie Nosatîi i-a lansat omologului său francez invitaţia de a veni în Republica Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii