Italia propune un plan de pace în patru etape pentru Ucraina

Ion Chișlea
19/05/2022
Luigi Di Maio

Italia a elaborat un plan de pace pentru Ucraina din patru etape, scrie publicaţia italiană Repubblica cu referire la un document întocmit de Ministerul de Externe de la Roma. Documentul prevede menținerea sancțiunilor pentru Rusia, aderarea Ucrainei la UE, cu asumarea statutului de neutralitate.

Planul prevede, în primul rând,  încetarea focului și lichidarea liniei frontului sub supravegherea Organizației Națiunilor Unite. iar În scurt timp Ucraina urmează să adere la Uniunea Europeană, asumându-și statutul de neutralitate.  

Totodată, Ucraina și Rusia urmează să încheie un acord privind „teritoriile în litigiu”, Donbass și Crimea, pentru ca acestea să fie soluționate cu respectarea granițelor recunoscute international.

De asemenea, planul Italian propune un nou tratat multilateral pentru pace și securitate în Europa, care ar trebui să asigure controlul armelor și prevenirea conflictelor. La fiecare etapă urmează a fi verificată indeplinirea obligatiilor asumate de părți pentru a se putea trece la urmatoarea etapă. 

„Dacă este adevărat că războiul este un eșec al diplomației, este adevărat și că diplomația este cea care poate pune capăt războaielor. Mai devreme sau mai târziu, toate se termină și trebuie să fim pregătiți cu planuri pentru perioada postbelică”, a explicat ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio.

 În același timp, el a menționat că vor fi menținute sancțiunile împotriva Federației Ruse, sprijinul pentru autoapărarea Ucrainei, asistența financiară și umanitară pentru Kiev.

În ce privește primul punct al planului, partea italiană a menționat că acesta ar trebui să deschidă calea pentru încetarea definitivă a ostilităților.

Ziarul notează că acesta este pasul cel mai dificil, având în vedere situația de pe teren, însă, dacă va fi realizat, va deschide un spațiu semnificativ pentru negocieri de pace.

Publicația a menționat că pentru a gestiona această cantitate gigantică de obligațiuni diplomatice, se propune crearea unui Grup Internațional de Asistență. Italia invită țările și organizațiile internaționale, în special ONU și UE, să devină parte din aceasta. Lista completă a țărilor care vor fi implicate nu a fost stabilită, dar în publicație se menționează că în urmă cu câteva săptămâni au fost considerate „potrivite” în acest scop: Franța, Germania, Italia, Turcia, SUA, China, Canada, Marea Britanie, Polonia și Israel.

Ion Chișlea
19/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii