Klaus Iohannis: „Interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanța strategică”

Ilie Gulca
29/07/2022
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Twitter.com

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, au susținut, vineri, o conferință de presă la București în cadrul căreia au discutat despre problemele de securitate energetică ale Moldovei și măsurile necesare pentru diminuarea consecințelor negative asupra cetățenilor moldoveni. Șefa statului Maia Sandu întreprinde o vizită oficială în România, la invitația omologului său, Klaus Iohannis. 

„Populația resimte deja șocurile creșterilor masive ale prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanța strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în aceasta direcție”, a declarat Klaus Iohannis.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a exprimat recunoștință Românei pentru rolul acesteia la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie privind obținerea de către Republica Moldova a statului de stat candidat la aderarea la UE.

„Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetică acum, vrem să cumpărăm gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât mai curânt, pentru a ne asigura ca oamenii  noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială. Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România”, a declarat șefa statului moldovenesc.

Ilie Gulca
29/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii