Kremlinul clocotește: „Rusia va avea un răspuns pe potrivă”. 40 de persoane din diplomația rusă, cu bagajele la ușă

Anticoruptie.md
09/06/2023

„Rusia va răspunde proporțional măsurilor impuse de partea română”, este prima reacție a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, după ce România a cerut reducerea corpului diplomatic. 40 de angajați ai misiunii Federației Ruse au 30 de zile  la dispoziție pentru a-și face bagajele și a părăsi România.

„Rusia va răspunde în consecinţă”, a transmis MInisterul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, după ce autoritățile române au adresat demersul de reducere a numărului de angajați ai misiunii diplomatice ruse.

Ministerul român de Externe a specificat faptul că personalul angajat în România ar urma să se apropie ca pondere de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.

„Conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate). Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %”, se arată în comunicatul ministerului român al Afacerilor Externe.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România.

Anticoruptie.md
09/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii