La cât se ridică factura pentru Gazprom pe luna august. Moldovagaz nu are bani de plată, dar speră în intervenția statului

Mădălin Necșuțu
11/08/2022

Republica Moldova va trebui să achite o factură de 18 milioane de dolari pentru luna august în ceea ce privește livrările de gaze rusești, iar banii aceștia nu sunt deocamdată disponibili în conturile Moldovagaz.

„Factura la Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie. Sperăm că vom reuși să obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august”, a spus șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru Anticoruptie.md.

Directorul Moldovagaz a precizat că a cerut o amânare de plată de Gazprom pentru plata în avans pe luna august, dar încă nu a primit niciun răspuns din partea companiei rusești. El a făcut făcut apel și la autoritățile de la Chișinău pentru a amâna plățile TVA-ului către stat în scopul de a avea bani pentru a plăti factura către Gazprom.

Gazprom a amenințat anterior că nu va face concesii față de Moldova și că dacă termenul de plată al facturilor nu este respectat, atunci va stopa livrările în termen de 48 de ore.

Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei [circa 1,5 euro] pentru un metru cub de gaze, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de 1.458 de dolari americani pentru 1.000 de metri cubi, iar în septembrie ar putea ajunge la 1.692 de dolari americani.

Această majorare de preț a venit abia pe 4 august, atunci când Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei pentru un metru cub de gze.

În paralel, Agenția Proprietății Publice din Moldova a semnat miercuri contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

„Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe în urma dispoziției Comisii Situații Excepționale din 13 iulie 2022”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Inițial, potrivit premierului Natalia Gavrilița, licitația a eșuat pentru că nicio companie nu a dorit să efectueze un audit în condițiile în care în vecinătate are loc un razboi.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai precizat că nu a participat la selectarea acestor companii de audit.

„Auditul ar putea fi realizat în jumătate de an, până la 23 ianuarie 2023. Eu cred că este posibil ca aceste firme să se încadreze în acest termen. Noi sperăm că se va reuși, dar rămâne de văzut”, a concluzionat el.

Pe 12 mai, Moldovagaz a expediat către Gazprom o cerere privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitoare la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice după ce autoritățile moldovenești eșuaseră să contracteze o companie de audit din cauza războiului din Ucraina.

La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor dintre Republica Moldova și Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari.

Anexa acestui acord arată cazurile în care contractul poate să fie reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la data de 1 mai 2022 nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance.

Mădălin Necșuțu
11/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii