Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, la Chișinău, despre lupta cu corupția: „Degeaba avem o structură specializată dacă judecătorii și procurorii nu sunt independenți”

Anticoruptie.md
10/11/2016
Laura Codruța Kövesi, alături de Viorel Morari. Foto: CIJM

Independența procurorilor și judecătorilor este cea mai importantă premisă în lupta cu flagelul corupției, a declarat Laura Codruța Kovesi, șefa DNA din România, în cadrul Forumului moldo-român în domeniul Justiției, desfășurat la Chișinău. „Degeaba avem o structură specializată dacă nu-i oferim instrumente legislative, degeaba avem o legislație foarte bună dacă nu sunt oameni care să o pună în aplicare și degeaba avem o structură specializată dacă judecătorii și procurorii nu sunt independenți în activitatea lor”, a subliniat șefa DNA.

„În România judecătorii sunt independenți și imparțiali, procurorii sunt independenți și se bucură de stabilitate în funcție. Acest lucru, din perspectiva mea, este cel mai important atunci când vorbim despre lupta cu corupția. În România, nimeni nu dă o dispoziție unui procuror să deschidă sau să închidă o investigație, ce probe să administreze. Nici șeful ierarhic, nici parlamentarii, nici președintele țării. Nici măcar eu în calitate de șef al DNA, nu pot da indicații colegilor mei să deschidă sau să închidă un dosar. (...) Niciun procuror din DNA nu face ce vrea, ci ce oferă legea”, a mai spus Laura Codruța Kovesi. 

În cadrul discuțiilor, șefa DNA a comentat arestările masive în rândul judecătorilor, vameșilor și polițiștilor din ultimele săptămâni. „Ceea ce fac colegii de la Procuratura Anticorupție în acest moment este un început. Dacă este un început bun sau nu, vom vedea în timp. Să nu vă așteptați că în trei luni veți combate corupția din Republica Moldova. Nu se poate acest lucru”, a spus demnitarul din România.

În context, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, a menționat: „Atunci când am participat la concurs și am câștigat funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție am înțeles responsabilitatea pe care o am și așteptările societății. Rezultatele pe care le-am obținut acum nu pot fi considerate drept rezultate finale. Urmează să obținem condamnări.” 

Despre reforma Procuraturii se vorbeşte de aproape trei ani. Noua concepție a fost gata încă la sfârșitul anului 2013, fiind aprobată un an mai târziu. În martie 2015, proiectul de lege a fost avizat de Comisia de la Veneţia, iar în luna mai a fost votat în prima lectură de Parlament. Deşi Andrian Candu, preşedintele Legislativului, dădea atunci asigurări că legea va fi votată în lectură finală până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Legea a fost votată în lectura a doua în luna februarie 2016, cu votul a 65 de deputați. Ulterior, mai mulți experți declarau că, după ce modificările legislative privind reforma Procuraturii vor fi duse la bun sfârșit, Procuratura Anticorupție ar putea deveni un organ cu adevărat independent, care să se ocupe doar de marile dosare de corupție, iar detașarea ofițerilor de urmărire penală și de investigații ar putea însemna un început de DNA în Republica Moldova. 

Anticoruptie.md
10/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii