Laura Ștefan: Ucraina vrea să arate că merită încrederea europenilor. Proceduri transparente, din buncăr, pentru prevenirea corupției

Crina Dumitriu
15/03/2024

Laura Ștefan, expertă in sfera statului de drept, unul dintre reprezentanții organizațiilor internaționale care au decis cine va ocupa postul de șef al Agenției Naționale de Prevenire a Corupției (NAPC) din Ucraina a explicat, într-un interviu pentru PRESShub, procesul de reforme instituționale prin care trec Ucraina și Republica Moldova, in această perioadă grea a războiului rusesc de agresiune, în aspirația lor de integrare europeană.

Laura Ștefan (Expert Forum) a fost implicată și în reforma parchetului anticorupție din Republica Moldova.

„Ucrainenii desfășoară proceduri transparente pentru ocuparea unor funcții înalte în stat din buncar. A fost o experiență interesantă si te smerești în fața ei.

Te uiți la cei care vin spre UE și este impresionant că fac aceste lucruri în contextul unui război.

E o lecție despre cum să-ți duci viața, inclusiv instituțională, în condiții de viață grele”, a declarat Laura Ștefan.

PRESShub: Ucraina trece printr-un război, își concentrează toată energia pentru a ține piept rușilor. În același timp, și-a asumat și cartea grea a reformei statului pentru a se putea integra in UE. Două obiective strategice foarte grele. Povestiți-ne experiența dvs în procesul de selecție a șefului Agenției Naționale de Prevenire a Corupției (NACP) din Ucraina. Cât de profesionist a fost organizată această procedură?

Laura Ștefan: Cred că Ucraina mizează foarte mult pe cartea diferențelor între ea și Rusia, iar una dintre diferențele majore este această dorință, acțiunile concrete în direcția statului de drept și a luptei împotriva corupției, mai ales în contextul actual al războiului.

După cum știm, au existat și scandaluri legate de achizițiile publice, mai ales la Ministerul Apărării, scandaluri care au condus la schimbări din funcție.

Ucraina întelege de ce este important să acționeze ferm împotriva corupției în acest moment.

Eu sunt impresionată de felul în care s-a derulat această procedură, o procedură transparentă și o procedură care a implicat atât experți naționali, cât si experți internaționali, eu fiind unul dintre ei.
O procedură care s-a desfăsurat sub ochiul public, prin interviuri transmise în direct, prin dezbateri între membrii comisiei cu privire la candidații care au ajuns în ultima etapă, cu verificări extrem de detaliate, atât în privința profilului psihologic, cât și în privința IQ-ului și a cunoștințelor de natura juridică sau a alegerilor etice pe care candidații le-ar face într-un anumit moment al carierei lor.

Întregul interviu poate fi citit pe presshub.ro.

Crina Dumitriu
15/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii